Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- pęczek włoszczyzny
- liści laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie (do smaku)
- 2 cebule
- 12 – 14 ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- kieliszek czerwonego wina
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- żółtko
- 1 litr bulionu mięsnego
- sól, pieprz, suszony majeranek
Sposób przyrządzenia:
Filet z kurczaka pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na oliwie. Warzywa umyć, obrać, pokroić i bulionem mięsnym. Dodać, mięso, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz 5 przekrojonych ząbków czosnku. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać przeciśnięte przez praskę pozostałe ząbki czosnku; a po chwili koncentrat pomidorowy. Przełożyć do gotującej się zupy. Gotować następnie przez ok. 30 minut, przyprawić. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać czerwone wino. Żółtko ucierać z wlewaną powoli do miseczki zupą, a gdy zostanie dokładnie rozprowadzone przelać do garnka z resztą składników, nie gotować. Do każdej porcji dodać dodatkowo surowe, nie rozbite żółtka.
1 comment for “Hiszpańska zupa czosnkowa”