Składniki: 8 udek z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek cebula 4 łodygi selera naciowego 2 łyżki suszonej natki pietruszki łyżeczka estragonu ½ szkl wytrawnego wermutu ½ łyżeczki soli łyżeczka pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 40 ząbków czosnku Sposób wykonania: Posiekaną cebulę wymieszać z plastrami selera, posiekaną pietruszką i estragonem. Przełożyć na dna naczynia żaroodpornego. Następnie…
Tag: czosnek
Porady i Ciekawostki
Wieprzowina w kwaśnej śmietanie
by Tomek Paprocki • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Mostek wołowy w sosie barbecue
by Bożena Ambroziak • • 0 Comments
Składniki: sól pieprz 2 kg mostku wołowego cebula 3 ząbki czosnku papryczka jalapeno 2 szkl sosu barbecue ¼ szkl białego octu innego ¼ szkl sosu Worcester 2 łyżki brązowego cukru łyżeczka soli Sposób wykonania: Mostek natrzeć solą oraz pieprzem po czym obsmażyć go w naczyniu żaroodpornym. Następnie zalać go wodą, aby cały był nią przykryty,…
Porady i Ciekawostki
Smażona marchewka z cebulą i ryżem
by Paweł Wołoszyn • • 0 Comments
Składniki: łyżka oliwy z oliwek łyżka posiekanego czosnku łyżka posiekanego imbiru brokuł 3 marchewki 3 zielone cebulki 2 łyżki bulionu warzywnego łyżka sosu sojowego łyżeczka oleju sezamowego 3 szkl gorącego ugotowanego ryżu Sposób wykonania: Do woka z rozgrzaną oliwą wrzucić posiekany czosnek oraz imbir i smażyć 30 sekund. Po tym czasie dodać brokułu podzielonego na…
Porady i Ciekawostki
Nakrapiana fasola
by Zuza Tomasik • • 0 Comments
Składniki: 450 g suchej nakrapianej fasoli łyżka oliwy z oliwek 1 szkl posiekanej cebuli 2 ząbki czosnku łyżeczka soli łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe ½ łyżeczki pieprzu Sposób wykonania: Fasolę zalać wodą i odstawić na 1 godzinę. W między czasie na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę, zeszklić. Wówczas dodać posiekany czosnek, tymianek, listek laurowy,…