Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mostek wołowy w sosie barbecue

Składniki:

  • sól
  • pieprz
  • 2 kg mostku wołowego
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczka jalapeno
  • 2 szkl sosu barbecue
  • ¼ szkl białego octu innego
  • ¼ szkl sosu Worcester
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • łyżeczka soli

Sposób wykonania:
Mostek natrzeć solą oraz pieprzem po czym obsmażyć go w naczyniu żaroodpornym.
Następnie zalać go wodą, aby cały był nią przykryty, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i jalapeno.
Doprowadzić całość do wrzenia i gotować po pryz kryciem na małym ogniu około 2 godzin.
Po tym czasie odcedzić mięso z wywaru i przełożyć go do brytfanny.
Zalać go sosem barbecue wymieszanym z octem, sosem Worcester, cukrem oraz solą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni i piec około 4 godzin.
Natomiast wywar gotować na małym ogniu aż 2/3 płynu odparuje.
Powstałym sosem polać mięso po upieczeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *