Składniki:
- sól
- pieprz
- 2 kg mostku wołowego
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- papryczka jalapeno
- 2 szkl sosu barbecue
- ¼ szkl białego octu innego
- ¼ szkl sosu Worcester
- 2 łyżki brązowego cukru
- łyżeczka soli
Sposób wykonania:
Mostek natrzeć solą oraz pieprzem po czym obsmażyć go w naczyniu żaroodpornym.
Następnie zalać go wodą, aby cały był nią przykryty, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i jalapeno.
Doprowadzić całość do wrzenia i gotować po pryz kryciem na małym ogniu około 2 godzin.
Po tym czasie odcedzić mięso z wywaru i przełożyć go do brytfanny.
Zalać go sosem barbecue wymieszanym z octem, sosem Worcester, cukrem oraz solą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni i piec około 4 godzin.
Natomiast wywar gotować na małym ogniu aż 2/3 płynu odparuje.
Powstałym sosem polać mięso po upieczeniu.