Składniki:
- 8 udek z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- cebula
- 4 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki suszonej natki pietruszki
- łyżeczka estragonu
- ½ szkl wytrawnego wermutu
- ½ łyżeczki soli
- łyżeczka pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 40 ząbków czosnku
Sposób wykonania:
Posiekaną cebulę wymieszać z plastrami selera, posiekaną pietruszką i estragonem.
Przełożyć na dna naczynia żaroodpornego.
Następnie ułożyć na nich udka kurczaka posmarowane oliwą.
Polać udka jeszcze wermutem i posypać solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Na koniec przykryć udka ząbkami czosnku.
Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i zapiekać około 1,5 godziny.