Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: czerwona kapusta

Czerwona kapusta z suszonymi owocami

Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 250 g mieszanki suszonych owoców 100 ml czerwonego wina 3 łyżki masła 1 łyżka maki sól cukier sok z cytryny Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym zalać ją szklanką wody. Dodać łyżeczkę soli i 1.2 łyżeczki cukru u gotować około 40 minut. Po tym czasie dodać suszone owoce i nadal…

Surówka z modrej kapusty

Skałdniki: ½ główki czerwonej kapusty 1 cebula 2 łyżki octu winnego 3 łyżki oleju sól cukier sok z cytryny Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, odcisnąć powstały sok po czym dodać do niej posiekaną cebulę. Całość skropić olejem ora z octem i dokładnie wymieszać. Doprawić jeszcze do smaku solą, cukrem oraz sokiem z cytryny.

Łatwa tania zupa z czerwonej kapusty

Składniki: ½ główki czerwonej kapusty 1 duża marchewka 2 średnie pietruszki 3 łodygi selera naciowego 1 kwaśne jabłko bulion warzywny 2 średnie cebule 25 dkg kiełbasy śląskiej sól, cukier, pieprz do smaku 4 ziela angielskie liść laurowy olej Sposób przyrządzenia: Do garnka wlać około 3 litrów wody dodać bulion warzywny, ziele angielskie, liść laurowy, poszatkowaną…

Makaron z czerwoną kapustą

Składniki: ½ kg ugotowanego makaronu ½ główki czerwonej kapusty 2 małe czerwone papryki 1 por/ biała część/ 2 marchewki szczypta imbiru 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz ziołowy oliwa z oliwek do smażenia Sposób przyrządzenia: Kapustę poszatkować. Paprykę umyć,  obrać usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Pora umyć, przeciąć na pół i drobno…

Czerwona kapusta w winie

Składniki: 1 czerwona kapusta 200 g rodzynek 1 szkl. czerwonego wina 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka brązowego cukru 2 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle. W między czasie poszatkować kapustę a rodzynki sparzyć wrzątkiem i razem wrzucić do cebulki. Całość dokładnie wymieszać, wrzucić jeszcze…