Składniki: 3 grejpfruty puszka krewetek 10 dag czarnych oliwek 1 łyżeczka mielonej papryki 2 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżki oliwy cukier puder sól pieprz Sposób wykonania: Grejpfruty przeciąć na pół po czym delikatnie wydrążyć miąższ, który przełożyć do salaterki. Następnie oliwki pokroić na ćwiartki i dodać je do miąższu z grejpfrutów razem z kminkiem, papryką…
Tag: czarne oliwki
Halibut
Halibut pieczony z oliwkowym dressingiem
by Dominikab • • 0 Comments
Składniki: 50 – 70 dkg steków wykrojonych z halibuta 2 łyżki oliwy sól, pieprz Dressing: ½ szklanki pokrojonych na połowę czarnych oliwek ½ szklanki pokrojonych na połowę zielonych oliwek 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka czerwonego octu winnego 1 drobno posiekany ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Wszystkie…
Pizza
Pizza Giorgia
by Teresa • • 0 Comments
Sos Składniki: 1 łyżeczka masła 1 cebulka 1 ząbek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów ½ kostki bulionu warzywnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 1 łyżeczka ketchupu sproszkowany czosnek sól, mąka ziemniaczana Sposób przyrządzenia: Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano,…
Sałatki z tuńczykiem
Sałatka z tuńczyka i fasoli
by Daga • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg tuńczyka w oleju 30 dkg białej fasoli konserwowanej 1 cebula pokrojona w piórka kilka czarnych oliwek pokrojonych w plasterki Do dekoracji: 1 pokrojony pomidor liście sałaty Dresing: 2 łyżki oliwy 1 łyżka białego octu winnego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Tuńczyka obsączyć z zalewy. Fasolę dokładnie wypłukać i obsączyć. Wymieszać wszystkie składniki sałatki…
Krewetki
Krewetki królewskie po śródziemnomorsku
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 10 odwłoków dużych krewetek 5 zielonych oliwek bez pestek 5 czarnych oliwek bez pestek 1 dobry, kiszony ogórek sok z cytryny ½ szklanki dobrej śmietany Sposób przyrządzenia: Krewetki rozmrozić, wypłukać, zalać wodą z sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut, odcedzić, wysuszyć. Ogórka przekroić wzdłuż na ćwiartki, każdą pokroić na kawałki o długości oliwek.…