Składniki:
- 200 ml szkl. mleka
- 4 żółtka
- 200 g cukru pudru
- starta skórka z 2 cytryn
- 200 ml szkl. śmietanki
Składniki: 300 g świeżego tuńczyka starta skórka z 2 cytryny 7 łyżek oliwy 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz garść rukli 2 łyżki parmezanu Sposób wykonania: Tuńczyka wstawić do zamrażalki na około godzinę. Po tym czasie wyjąć i pokroić w cienkie plasterki, które ułożyć na półmisku. Następnie sok oraz skórkę z…
Składniki: 50 dag ogórków 1 grejpfrut cytryna Sos: ½ szkl. majonezu 1 łyżka soku z cytryny ½ szkl. śmietany 1 łyżka ketchupu sól pieprz Sposób wykonania: Ogórki zetrzeć na tarce i opruszyc je solą, odstawić na bok na 30 minut. Po tym czasie odcisnąć powstały sok. Następnie obrany grejpfrut pokroić w kostkę, a sparzoną cytrynę…
Składniki: 5 szkl. wywaru z włoszczyzny 2 cytryny 2,5 łyżki mączki ryżowej 1,5 łyżki masła ½ szkl. śmietanki 1surowe jajko sól łyżka posiekanych listków melisy Sposób przygotowania: Sparzaną cytrynę obrać ze skórki, którą wrzucić na zagotowany wywar, trzymać na ogniu ok. 3-5min. i przecedzić. Następnie masło utrzeć…
Składniki: 230 g koziego sera 1/3 szkl. tłustej śmietany szczypta soli 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka posiekanego szczypiorku ½ łyżki startej skórki z cytryny Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie miksować około 1 minuty, aż wszystkie polaczą się ze sobą. Przełożyć do miseczki i od razu można podawać.