Składniki: 1 szklanka żółtej musztardy 1 szklanka octu jabłkowego ½ szklanki białego cukru 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka chili mielonego ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego ½ łyżeczki soli 1 łyżka masła Sposób przyrządzenia: W rondlu wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem masła, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować mieszając 2 minuty. Odstawić z ognia,…
Tag: cukier
Listy
Pasternak pieczony z dodatkiem octu balsamicznego
by Karolina Nowak • • 0 Comments
Składniki: 2 kg pokrojonego w 5 cm kawałki pasternaka 1 czerwona cebula, obrana i pokrojona w ósemki 1 łyżka oliwy sól, pieprz Marynata: 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu Sposób przyrządzenia: Kawałki pasternaka pokroić na ćwiartki. Składniki marynaty wymieszać. W misce wymieszać cebulę i pasternak z marynatą, odstawić na…
Listy
Pikle z rzodkiewki
by Tadeusz Rolka • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki pokrojonej w cienkie plastry rzodkiewki ½ łyżeczki soli 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Na durszlaku wymieszać plastry rzodkiewki z solą, odstawić na 30 minut aby obciekł wytwarzający się sok. Plastry osuszyć ręcznikiem papierowym. W małym rondlu podgrzać ocet, dodać cukier i sól,…
Listy
Kabanosy w słodko ostrej glazurze
by Kamil Olech • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg kabanosów pokrojonych 2,5 cm kawałki ¾ szklanki brązowego cukru 1 szklanka soku jabłkowego 2 łyżki musztardy 2 drobno posiekane ząbki czosnku szczypta chili Sposób przyrządzenia: W dużej patelni lekko skarmelizować cukier, dodać sok jabłkowy, musztardę, czosnek i chili. Powoli gotować aż cukier się rozpuści, dodać kabanosy i podgrzewać aż odparuje ¾ sosu. …
Listy
Fenkuł w pomarańczowym sosie
by Paulina Gajocha • • 0 Comments
Składniki: 4 pokrojone na ćwiartki bulwy fenkułu 1 łyżka oliwy 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej 1/3 szklanki soku z pomarańczy 2 łyżeczki octu winnego sól, pieprz do smaku 2 łyżki posiekanych listków kopru włoskiego Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić do wrzenia 2 litry wody, dodać ćwiartki bulwy kopru, odstawić na 5…