Składniki: 1,5 kg cielęciny bez kości 2-3 suszone grzyby 50 g słoniny 50 g szynki 3 jajka sól pieprz 2 łyżki masła Sposób wykonania: Cielęcinę lekko rozbić tłuczkiem na płat, które oprószyć solą oraz grzybami startymi na proszek i rozłożyć plasterki słoniny. Następnie jajka oraz szynkę posiekać i rozrzucić na płacie mięsa. Mięso zawijamy w…
Tag: cielęcina
Cielęcina
Cielęca wątróbka z jabłkami
by Agnieszka Żydek • • 0 Comments
Składniki: 600 g wątróbki cielęcej ½ szkl. mleka 2 cebule 2 winne jabłka 3 łyżki masła sól łyżeczka pieprzu Sposób wykonania: Wątróbkę namoczyć w mleku po czym odcedzić i pokroić w plastry. Następnie na 1,5 łyżki rozgrzanego masła zeszklić posiekaną cebulę, wówczas dodać jabłka starte na tarce i przez chwilę smażyć po czym doprawić do…
Cielęcina
Pieczeń cielęca w ziołach
by Iza Pietrucha • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ cielęciny bez kości 750 g ziemniaków 2 łyżki smalcu łyżka oleju sól sok z cytryny 4 ząbki czosnku ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki mięty 2 łyżeczki posiekanego koperku Sposób wykonania: Cielęcinę sparzyć po czym natrzeć posiekanym czosnkiem wymieszanym z solą, pieprzem i ziołami. Skropić całość sokiem z cytryny i…
Cielęcina
Kotlety cielęce panierowane w chlebie
by Marta Fijołek • • 0 Comments
Składniki: 600 g cielęciny 1 jajko 3-4 łyżki startego suchego razowego chleba 2 łyżki mąki 4 łyżki sklarowanego masła ½ szkl. tartego chrzanu 1 cebula sok i starta skórka z 1 cytryny 1,5 szkl. gęstej śmietany sól Sposób wykonania: Mięso pokroić na 4 plastry, które lekko zbić tłuczkiem i oprószyć solą a następnie obtoczyć w…
Wołowina
Medaliony w pietruszkowym sosie
by Wiktoria Jaszczuk • • 0 Comments
Składniki: 600 g cielęciny 300 g pieczarek ½ cebuli 3 łyżki oliwy z oliwek 40 g masła 4 łyżki śmietany 60 g pietruszki ½ kieliszka białego wina wytrawnego sól pieprz Sposób wykonania: Cielęcinę pokroić na 4 porcje, które oprószyć solą oraz pieprzem i przesmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas zdjąć z patelni, wylać tłuszcz a wlać…