Składniki: • 2 kg schabu środkowego • cukier • tymianek • szczypta mielonego imbiru • 2 ząbki czosnku • olej • 2 łyżki czerwonego wina • 800 g mrożonego ciasta francuskiego • 1 jajko • natka pietruszki • sól • pieprz Sposób wykonania: Natrzeć mięso czosnkiem roztartym z solą, pieprzem, cukrem, tymiankiem oraz imbirem po…
Tag: ciasto francuskie
Inne wypieki
Szprotki w oleju zapiekane w cieście francuskim
by Natasza • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg gotowego ciasta francuskiego 15 szprotki w oleju 2 jajka natka pietruszki, koperek Sposób przyrządzenia: Szprotki obsączyć na sicie z zalewy. Płat ciasta francuskiego rozłożyć na blacie kuchennym, ułożyć na jego skraju jajka na twardo pokrojone w plastry, na nich szproty i zieleninę. Całość zwinąć w rulon, skleić brzegi. Piekarnik nagrzać do temperatury…
Inne wypieki
Pasteis de Belem
by Marta Tomanek • • 0 Comments
W te wakacje dokonałam prawdziwego kulinarnego odkrycia. A było to w Portugalii, gdzie po raz pierwszy spróbowałam oryginalnych Pasteis de Belem… Jest to tradycyjny wypiek kuchni portugalskiej, ściślej lizbońskiej – minitarta z nadzieniem budyniowym, pochodząca z lizbońskiej dzielnicy Belém. Ma wspaniały waniliowy smak, do tego posypuje ją się cynamonem i cukrem pudrem. Byłam tak urzeknięta…
Półmięsne
Szynka w cieście francuskim
by Małgorzata Andrzejewska • • 0 Comments
Składniki: 30 talarków szynki najlepiej nietłustej 30 talarków żółtego sera 2 opakowania ciasta francuskiego Sposób przyrządzenia: Ciasto francuskie rozwinąć z opakowania i pokroić na kwadraty, ale zwrócić uwagę na wielkośc szynki. Po pokrojeniu ciasta francuskiego nałożyć plasterkiem żółtego sera i potem szynki i zawinąć w rulonik, zlepić końce. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia…