Składniki:Ciasto: 200 g ( 1 ¼ szklanki) mąki ½ łyżeczki Proszku do pieczenia 100 g miękkiego masła 80 g ( ½ szklanki) cukru pudru 1 łyżeczka Cukru wanilinowego 2 żółtka 1 łyżka mleka Do dekoracji: 1 Lukier gotowy klasyczny 1 Lukier gotowy różowy 1 Lukier gotowy zielony 1 Perełki cukrowe Sposób przyrządzenia:Do miski przesiać mąkę…
Tag: ciastka
Ciastka
Pomarańczowe ciasteczka Kasi
by Kasia Dybich • • 0 Comments
Składniki:• 20 dag cukru• 35 dag mąki• 1 kostka masła (25 dag)• 1 opakowanie cukru waniliowego• 1 łyżeczka proszku do pieczenia• 3 łyżki jogurtu• 1 pomarańcz Sposób przygotowania:Masło utrzeć dokładnie razem z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia oraz jogurtem aby powstała gładka masła, wówczas dodać mąkę oraz skórkę pomarańczową.Całość dokładnie zagnieść aby powstało elastyczne…
Ciastka
Ciasteczka a’la pieguski
by Agnieszka Wróblewska • • 0 Comments
Składniki:masło – 1 kostka(i)cukier – 1 szklankajajo – 1 szt.mąka – 2,5 szklankisól – 1/2 łyżeczka(i)soda – 1 łyżeczka(i)czekolada – 1 op.orzechy i rodzynki Sposób przyrządzenia:Masło utrzeć razem z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Dodać make, sol i sodę dokładnie wymieszać. Do masy dodać orzechy/ czekoladę lub inne dodatki wg uznania. układam za pomocą łyżki…
Ciastka
Bożonarodzeniowe pierniczki
by Ewelina Okrajni • • 0 Comments
Składniki:1 kg mąki 3 jajapól śmietany25 dag tłuszczu (margaryna, masło, smalec) 1,5 szklanki cukru25 dag mioduprzyprawa do piernika2 łyżeczki sodyszczypta soli Sposób przyrządzenia:Tłuszcz, miód, cukier, kakao roztopi w garnku, wystudzić i wlać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto odstawić do następnego dnia. Rozwałkowywać porcje ciasta, wykrawać foremkami różne kształty, układać na blasze wyłożonej papierem. Piec w…
Ciastka
Kruche ciasteczka
by Paulina Maciak • • 0 Comments
Składniki:200g mąki200 g masła100 g cukru pudru1 żółtkosól migdały, orzechy i pestki dyni do dekoracji Sposób przyrządzenia:Do mąki i cukru dodajemy pokrojone na kawałki masło oraz żółtko i szczyptę soli. Zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy je do lodówki na pół godziny. Ciasto wałkujemy na grubość około 1/2 cm i wycinamy foremkami ciasteczka. Smarujemy je rozmąconym…