Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ciastka

Obwarzanki z migdałami

Składniki: 300 g mąki krupczatki 3 łyżki cukru 3 jajka kilka łyżek deserowego wina 3 łyżki oliwy szczypta soli masło gotowa polewa płatki migdałów Sposób wykonania: Do mąki wbić jajka, dodać cukier, wino oraz oliwę. całość dokładnie wyrobić na twarde ciasto. Następnie formować z niego wałeczki, które zlepić w kółka. Wrzucać je na osolony wrzątek…

Bezy specjalnie na Dzień Mamy

Bezy to najłatwiejszy i najszybszy sposób na przygotowanie słodkości specjalnie na święto naszych Mam. Składniki: 3 jajka pół szklanki cukru (4-5 łyżek stołowych) kakao Sposób przygotowania: 3 białka z jajek ubijamy na jednolitą masę stopniowo dodając cukier. Po dodaniu całego cukru dodajemy łyżkę stołową kakao (można dodać więcej -w zależności od uznania) jednocześnie mieszając naszą…

Francuskie ciasteczka z rodzynkami

Składniki: 200 g mrożonego ciasta francuskiego 50 g masła 50 g cukru pudru 3 łyżki rodzynek 1 łyżka rumu cynamon Sposób wykonania: Ciast francuskie rozmrozić. W między czasie 2 łyżki cukru utrzeć z rumem. Następnie resztę cukru utrzeć z masłem po czym posmarować nim ciasto. Rozsypach na cieście jeszcze rodzynki i oprószamy go cynamonem. Ciasto…

Ciasteczka z rodzynkami i migdałami

Składniki: ½ szkl. miękkiego masła ½ szkl. cukru 3 jajka 2 szkl. mąki ¾ szkl. zmielonych migdałów ½ szkl. rodzynek ½ szkl. śmietany łyżka cukru Sposób wykonania:Jajka z dodatkiem cukru utrzeć po czym dodać masło utarte do białości.Wsypać rodzynki, migdały, mąkę oraz dodać śmietanę.Całość dokładnie wyrobić po czym rozwałkować i ułożyć na blasze.Wierzch posmarować roztrzepanym…