Składniki: 5 białek 250 g cukru 200 g mąki 200 g wiórków koksowych skórka starta z cytryny łyżeczka soku z cytryny łyżka posiekanego na maśle korzenia imbiru gotowa polewa czekoladowa Sposób wykonania: Białka ubić na sztywni nad parą, wówczas dodać cukier. Następnie mąkę połączyć z sokiem cytryny, skóra, imbirem oraz wiórkami kokosowymi po czym dodać…
Tag: ciasteczka
Ciastka
Rodzynkowe ciastka
by Wiktoria Jaskulska • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ szkl mąki krupczatki 1 szkl. cukru pudru 200 g masła 3 żółtka kieliszek rumu 100 g rodzynków masło cukier puder Sposób wykonania; Masło razem z cukrem zmiksować po czym nie przerywając miksowania dodawać żółtka a potem mąkę. Na koniec dodać rodzynki namoczone w rumie. Łyżką nabierać porcje ciasta i układać formując ciasteczka…
Ciastka
Odrywane ciasteczka
by Blanka Glińska • • 0 Comments
Składniki: 300 g mąki krupczatki ½ kostki masła czubata łyżka smalcu ¼ szkl. cukru pudru łyżka octu szczypta soli 2 żółtka masło białko cukier kryształ Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z cukrem oraz solą po czym dodać masło pokrojone na kawałki oaz smalec. Całość dokładnie wymieszać aż powstaną drobne zacierki, wówczas wbić żółtka i dodać ocet.…
Ciastka
Ptysie w lukrze
by Henryk Niezgoda • • 0 Comments
Składniki: 10 gotowych dużych ptysiów 200 g cukru sok z 1 cytryny łyżeczka araku 80 g posypki Sposób wykonania: Cukier razem z sokiem z cytryny oraz ¾ szkl. wody zagotować pod przykryciem na dużym ogniu. Gdy sos zgęstnieje i zacznie się ciągnąc wówczas utrzeć go drewnianą łyżką aż zbieleje i zgęstnieje, wówczas doprawić lukier arakiem.…
Ciastka
Ptysie z kremem cappuccino
by Marcin Waszkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 10 gotowych dużych ptysiów łyżka kawy cappuccino 2 szkl. śmietanki kremówki szczypta soli 2 torebeczki usztywniacza do śmietany 5 łyżki dżemu z czarnej porzeczki cukier puder z kawą rozpuszczalną Sposób wykonania: Śmietankę schłodzić w lodówce po czum ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cappuccino oraz usztywniacz. Następnie ptysie przekroić…