Składniki: 2 szkl. miodu 200 g cukru 2 szkl. maku oliwa Sposób wykonania: Miód zagotować z dodatkiem cukru, wówczas dodać mak, wymieszać i smażyć na małym ogniu około 15 minut, aby masa się lekko zarumieniła. Następnie rozsmarować ją na blasze wysmarowaną oliwą i odstawić aby lekko przestygła. Po czym rozwałkować ją wałkiem owiniętym folią, którą…
Tag: ciasteczka
Ciastka
Bakaliowe ciastka
by Martyna Konarska • • 0 Comments
Składniki: 2 opakowania gotowej polewy do ciast 2 łyżki miodu 5 czubatych łyżeczek musli z owocami 50 g biszkoptów 1 łyżka rodzynków 1 łyżka posiekanych daktyli 1 łyżka posiekanych fig 1/3 szkl. mocnego naparu herbaty łyżeczka aromatu rumowego oliwa Sposób wykonania: Polewę przygotować według opisu na opakowaniu po czym dodać do niej miód i całość…
Ciastka
Ptysie z kremem orzechowym
by Izabela Reszka • • 0 Comments
Składniki: 10 gotowych dużych ptysiów 150 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżki masła 1 szkl. cukru 3 łyżki soku z cytryny cukier puder mielone orzechy Sposób wykonania: Cukier wsypać do ¼ szkl. wrzącej wody i trzymać na małym ogniu cały czas mieszając do zgęstnienia, wówczas dodać sok z cytryny. Całość wymieszać i zdjąć z ognia,…
Ciastka
Ptysie z pomadą
by Paulina Lorenc • • 0 Comments
Składniki: 10 gotowych dużych ptysiów 200 g masła 250 g cukru pudru 4 żółtka 50 g czekolady 80 g kandyzowanych ananasów Sposób wykonania: Masło razem z cukrem zmiksować po czym nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, oraz czekoladę. Całość dokładnie wymieszać po czym posmarować ptysie kilkakrotnie cienką warstwą. Przy ostatniej warstwie posypać ptysie posiekanym…