Składniki:
- 1 kg mięsa drobiowego bez kości
- 10 dkg surowego, nie wędzonego boczku
- 20 dkg pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta majeranku
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
- około 1 m cienkiego naturalnego jelita
Składniki: 1,5 kg filetów z indyka sól, pieprz, ostra papryka, czosnek w proszku Sposób przyrządzenia: Przygotować odpowiedni duży rondel, wypełnić go wodą i dodać taką ilość soli aby woda była mocno słona. W tak przygotowanej zalewie moczyć filet z indyka przez 2 godziny, po tym czasie filet wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym, dokładnie wmasować weń olej…
Składniki: 40 dkg filetów z drobiu 2/3 szklanki śmietany 15 dkg szynki wędzonej 2 białka jaj czosnek – ilość wg uznania sól, pieprz, ostra papryka Sposób przyrządzenia: Szynkę pokroić w kostkę. Umyte i osuszone mięso drobiowe zmielić w maszynce do mięsa, dodać zgnieciony w prasce czosnek, śmietanę, białka jaj, przyprawy. Dodać szynkę bardzo dokładnie wymieszać.…
Składniki: 35 dkg twarogu ¾ szklanki śmietany 3 jajka ugotowane na twardo 3 duże pomidory 2 średniej wielkości cebule ½ szklanki posiekanego szczypiorku kilka listków posiekanej bazylii sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ser pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobniutko posiekać. Pomidory umyć, pokroić w paski. Przygotowane składniki wymieszać ze śmietaną, bazylią i szczypiorkiem,…
Składniki: 25 dkg twarogu 20 dkg makreli ½ szklanki śmietany 2 żółtka z jajka ugotowanego na twardo 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Makrelę obrać ze skóry i odfiletować. Mięso ryby utrzeć w misce z dodatkiem sera i żółtek na jednolitą masę, dodać śmietanę i posiekaną na drobniutko natkę pietruszki.…