Składniki: 450 g kapusty pekińskiej 1 łyżka oleju z orzechów ziemnych 1 cm laski imbiru 2 ząbki czosnku 1 czerwona chili 1 łyżka chińskiego wina 4 ½ łyżeczki jasnego sosu sojowego 1 łyżka klarowanego masła 125 ml soku pomarańczowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżeczka ziarna sezamowego Sposób wykonania: Do woka z rozgrzanym olejem wrzucić…
Tag: Chiny
Porady i Ciekawostki
Marynowane kiełki z fasoli
by Beta Golec • • 0 Comments
Składniki: 450 g kiełków z fasoli 2 czerwone chili 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 60 g ponikła 1 seler naciowy 3 łyżki octu z wina ryżowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 ząbek czosnku szczypta chińskiej przyprawy curry Sposób wykonania: Kiełki fasoli wymieszać z posiekanym chili, ponikało, papryką i selerem…
Porady i Ciekawostki
Zapiekanka z sera tofu z warzywami
by Damian Kostecki • • 0 Comments
Składniki: 450 g tofu 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych 8 cebulek dymek 2 selery naciowe 125 g brokułów 125 g cukinii 2 ząbki czosnku 450 g szpinaku 425 ml wywaru z warzyw 2 łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki sosu hoi sin ½ łyżeczki chili w proszku 1 łyżka oleju sezamowego Sposób wykonania: Do…
Porady i Ciekawostki
Bakłażany na ostro Tomka
by Tomasz Piotrowicz • • 0 Comments
Składniki: 450 g bakłażanów 2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju roślinnego 2 ząbki czosnku 2 ½ cm imbiru 1 cebula 1 czerwona chili 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu hoi sin ½ łyżeczki sosu chili 1 łyżka ciemnego brązowego cukru 1łyzka octu winnego 1 łyżeczka pieprzu 300 ml wywaru z warzyw Sposób wykonania:…
Porady i Ciekawostki
Smażona jagnięcina z sezamem
by Renata Chmura • • 0 Comments
Składniki: 450 g chudej jagnięciny 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 2 pory 1 marchewka 2 ząbki czosnku 85 ml bulionu z baraniny 2 łyżeczki jasnego brązowego cukru 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 4 ½ łyżeczki ziarna sezamowego Sposób wykonania: Mięso pokroić w kostkę, którą wrzucić do woka z rozgrzanym olejem z orzechów ziemnych.…