Składniki: 2 łyżki soli morskiej 4 ½ łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków 3 łyżki jasnego brązowego cukru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 450 g sera tofu olej roślinny 2 pory Sposób wykonania: Przyprawę 5 smaków wymieszać z cukrem, solą, posiekanym czosnkiem i imbirem. Następnie tofu pokroić na trójkąty i włożyć do miski z…
Tag: Chiny
Porady i Ciekawostki
Warzywa krojone gotowane
by Sebastian Jarząbek • • 0 Comments
Składniki:
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 1 cukinia
- 1 bulwa kopru włoskiego
- 1 cebula
- 60 g grochu cukrowego
- 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 125 g kiełków fasoli
- 2 łyżeczki jasnego brązowego cukru
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 125 g wywaru z warzyw
Porady i Ciekawostki
Brokuły ze szpinakiem smażone po chińsku
by Waldemar Radecki • • 0 Comments
Składniki:
- 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych
- 350 g brokułów
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- 2 cebule
- 3 selery naciowe
- 175 g szpinaku
- 125 g grochu cukrowego
- 6 cebulek dymek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżki wytrawnego sherry
- 1 łyżka sos hoisin
- 150 ml wywaru z warzyw
Porady i Ciekawostki
Grzyby na ostro
by Kazimierz Ossowski • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych 2 ząbki czosnku 3 cebule dymki 300 g małych pieczarek 2 duże pieczarki 125 g boczniaków 1 łyżeczka sosu chili 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu hoisin 1 łyżka octu winnego ½ łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżka ciemnego brązowego cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego Sposób wykonania;…
Porady i Ciekawostki
Smażone zielone warzywa
by Sylwia Prus • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki mielonego anyżu 1 łyżeczka soli 350 g kapusty pak choi 225 g szpinaku 25 g grochu cukrowego 1 seler 1 zielona papryka 50 ml wywaru z warzyw 1 łyżeczka oleju sezamowego Sposób wykonania: Przeciśnięty przez praskę czosnek wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć około…