Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: Chiny

Filet z kaczki ze śliwkami

Składniki: 4 filety z kaczki ze skórą 6 dojrzałych śliwek węgierek drobno pokrojone 2 cm kłącza imbiru 1 oczyszczona, drobno pokrojona papryczka chili 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka świeżo otartej z cytryny skórki 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki przyprawy Pięć smaków olej Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone śliwki pokroić na ćwiartki. Do…

Domowe przyprawy: Domowa przyprawa 5 smaków

Składniki: 2,5 łyżeczki pieprzy Syczuańskiego 8 zmielonych owoców anyżu gwieździstego 1 łyżka nasion kopru ½ łyżeczki mielonych goździków 3,5 łyżeczki mielonego cynamonu Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Najlepszy do tego celu jest ceramiczny moździerz. Domowe przyprawy: Domowa przyprawa 5 smaków Przechowywać w szczelnie zamykanym naczyniu.

Sałatka z ogórka i kukurydzy konserwowej

Składniki: 1 obrany ogórek pokrojony na ćwiartki ½ szklanki kukurydzy konserwowej 1 czerwona cebula pokrojona w półplasterki 2 łyżki posiekanej naci kolendry 1/3 szklanki włoskiego sosu sałatkowego ¼ łyżeczki płatków chili sól Sposób przyrządzenia: Ogórka obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć nasiona, pociąć na kawałki o długości 5 cm. Tak przygotowane ogórki posolić, umieścić na…

Wołowina w imbirze po chińsku

Składniki: 1 kg mostka wołowego średnia cebula 2 łyżki sosu sojowego olej 2 łyżki cukru 3 łyżki wódki łyżka pokrojonej skórki pomarańczowej kawałek imbiru o dł. 1 cm Sposób przygotowania: Mięso oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Skórkę pomarańczową moczyć 30 minut w ciepłej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Imbir oczyścić, zetrzeć na…