Składniki: 2,5 łyżeczki pieprzy Syczuańskiego 8 zmielonych owoców anyżu gwieździstego 1 łyżka nasion kopru ½ łyżeczki mielonych goździków 3,5 łyżeczki mielonego cynamonu Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Najlepszy do tego celu jest ceramiczny moździerz. Domowe przyprawy: Domowa przyprawa 5 smaków Przechowywać w szczelnie zamykanym naczyniu.
Tag: chińska
Listy
Sałatka z ogórka i kukurydzy konserwowej
by Olga Kmita • • 0 Comments
Składniki: 1 obrany ogórek pokrojony na ćwiartki ½ szklanki kukurydzy konserwowej 1 czerwona cebula pokrojona w półplasterki 2 łyżki posiekanej naci kolendry 1/3 szklanki włoskiego sosu sałatkowego ¼ łyżeczki płatków chili sól Sposób przyrządzenia: Ogórka obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć nasiona, pociąć na kawałki o długości 5 cm. Tak przygotowane ogórki posolić, umieścić na…
Listy
Kurczak po chińsku
by Anna Duch • • 0 Comments
Wędliny
Chińska kiełbasa z ziarnami soi
by Mateusz • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 3 pęta chińskiej kiełbasy 2 łyżka startego korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 10 grzybków shitake 3 szkl. soi 3 łyżki sou sojowego 1 ½ szkl. bulionu 1 łyżeczka cukru sól pieprz Sposób wykonania: Kiełbasę pokroić na plasterki, którą wrzucić na patelnie z rozgrzanym tłuszczem. Dodać starty imbir oraz…