Składniki: 250 ml chudego jogurtu 3 łyżki ketchupu 5 ząbków czosnku pęczek szczypiorku ½ pęczka koperku 2,5 dag sera rokpol sól pieprz chili Sposób wykonania: Do jogurtu dodać olej oraz sól i pieprz. Całość dokładnie ubić i przelać do 3 pucharków. Do jednego dodać posiekany czosnek i koperek. Do drugiego pucharka ketchup i posiekany szczypiorek.…
Tag: chili
Sery
Smażony ser halloumi
by Ewelosa • • 0 Comments
Składniki: ser halloumi papryka chili czerwona oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Kroimy drobno chili i wrzucamy do słoika. Zalewamy oliwą tak aby pokryła cała paprykę- najlepiej to zrobić dzień wcześniej. Ser kroimy w plastry i grillujemy – ja zrobiłam to na patelni grillowej. Polewamy oliwą z chili i jemy lekko ciepłe. Ten ser jest jednym…
Sosy pomidorowe
Sos krewetkowo-pomidorowy
by Małgorzata D • • 0 Comments
Składniki: 12 -15 papryczek chili 1-2 łyżki pasty krewetkowej 1 pomidor 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka soku z zielonej cytryny Sposób wykonania: Papryczki chili oraz pomidora posiekać po czym dodać do nich pastę krewetkową oraz brązowy cukier. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku sokiem z cytryny. Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez…
Salsy
Salsa pomidorowa
by Ewelina B • • 0 Comments
Składniki: • pomidory 4 sztuki • papryka chili 1/2 strąka • cebula posiekana 1 mała sztuka • kolendra świeża zielona 2-6 gałązek • czosnek świeży 2 ząbki Sposób wykonania: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na dość gładką salsę. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa
Sosy
Guacamole Eweliny
by Ewelina B • • 0 Comments
To jedna z kilkunastu wersji tego sosu – jak byłam w Szkole Gotowania Kurta Schellera to dodawaliśmy jeszcze odrobinę kwaśnej śmietany. Składniki: • avocado 2 sztuki • papryka chili 1-2 sztuki • sok z cytryny 1-2 łyżki • sól i pieprz do smaku • cebula posiekana 1/2 sztuki Sposób wykonania: Avocado wydłubać i rozgnieść widelcem,…