Składniki: 800 g krewetek tygrysich 2 łyżki oleju ryżowego 2 łyżki sosu rybnego sok z 1 limetki 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka imbiru 2 papryczki chili 1 pęczek natki kolendry 1 pęczek bazylii Sposób wykonania: Pokroić chili i razem z imbirem przesmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas dodać krewetki i trzymać na dużym ogniu około…
Tag: chili
Owoce morza
Przegrzebki w karmelu
by Kinga Napierała • • 0 Comments
Składniki: 1 przegrzebków 1 łyżka oleju 1 suszona papryczka chili 2 łyżki soku z limetki 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego 2 zielone cebulki 1 pęczek mięty Sposób wykonania: Na rozgrzany olej wrzucić pokruszone chili, sok z limetki, sos rybny, sos sojowy oraz cukier. Całość wymieszać i…
Dodatki
Pikantna przyprawa do nacierania
by Marta Gawrońska • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki chili w proszku 1 ½ łyżeczki mieszanki różnych przypraw ½ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki pieprzu szczypta zmielonych goździków szczypta granulowanego czosnku 1 łyżka aromatyzowanej soli 1 łyżka granulowanej cebuli Sposób wykonania: Wszystkie podanie składniki wsypać do miseczki i wymieszać ze sobą. Przyprawę przechowywać w temperaturze pokojowej.
Sosy
Sos chilli Ilony
by albertos • • 0 Comments
Meksyk
Meksykański sos chilli
by Marzenę • • 0 Comments
Składniki:
- 1 gotowy sos chilli
- puszka fasoli
- 30 dag. mięsa mielonego z łopatki
- puszka kukurydzy z czerwoną fasolą
- czerwona papryka pokrojona w kostkę
- cebula pokrojona w kostkę
- łyżeczka przecieru pomidorowego
- puszka krojonych pomidorów bez skórki
- szklanka bulionu
- zgnieciony ząbek czosnku
- liść laurowy
- bazylia
- sól
- pieprz