Składniki: 1 karp 3 cebule 300 g ryżu włoszczyzna 1 łyżka oleju 2 łyżeczki pieprzu sól Sposób wykonania: Ryż zalać wodą i odstawić na kilka godzin. W między czasie głowę karpia oraz włoszczyznę zalać wodą i gotować około 1,5 godziny a potem przecedzić. W między czasie odsączony ryż przesmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie karpia naciąć…
Tag: cebula
Listy
Udziec barani w cebuli z wędzoną słoniną
by Adam • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg udźca baraniego 100 g wędzonej słoniny 80 g smalcu 0,4 l śmietany 100 g cebuli 5 g pieprzu ziarnistego 2 listki laurowe 5 g ziaren jałowca 3 łyżki octu sok z 1 cytryny 10 g cukru sól Sposób wykonania: Do 1 litra wody wrzucić liść laurowy, cebulę pokrojoną w krążki, pieprz…
Listy
Kawior żydowski
by Mariusz • • 0 Comments
Składniki: 1,2 kg wątróbek kurzych 300 g smalcu z gęsi 8 jajek 300 g cebuli sól pieprz Sposób wykonania: Wątróbki przesmażyć na patelni. W miedzy czasie na rozgrzanym smalcu zeszklić posiekaną cebulę a jajka ugotować na twardo po czym drobno je posiekać. Usmażoną wątróbkę również posiekać i dodać do niej jajka oraz cebulkę. Całość dokładnie…
Listy
Sos jabłkowy
by Ewelina • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżka masła 2 winne jabłka 1 cebula 1 kieliszek miodu pitnego sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle udusić posiekaną cebulę, doprawić do smaku solą po czym dodać obrane, pokrojone i pozbawione gniazd nasiennych jabłka. Podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem kilka minut. Po tym czasie przetrzeć całość przez…
Listy
Mózgowa polewka
by Ewa • • 0 Comments
Składniki: 0,5 kg móżdżku cielęcego cebula 80 g masła 30 g mąki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki czerstwa bułka sól pieprz Sposób wykonania: Mózg dokładnie oczyścić i sparzyć wrzątkiem. Następnie cebulę posiekać i razem z mózgiem przesmażyć na połowie masła. W miedzy czasie na reszcie masła przesmażyć mąkę, rozprowadzić ją 1 litrem wody. Dodać jeszcze…