Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: cebula

Karp po węgiersku z ryżem

Składniki: 1 karp 3 cebule 300 g ryżu włoszczyzna 1 łyżka oleju 2 łyżeczki pieprzu sól Sposób wykonania: Ryż zalać wodą i odstawić na kilka godzin. W między czasie głowę karpia oraz włoszczyznę zalać wodą i gotować około 1,5 godziny a potem przecedzić. W między czasie odsączony ryż przesmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie karpia naciąć…

Kawior żydowski

Składniki: 1,2 kg wątróbek kurzych 300 g smalcu z gęsi 8 jajek 300 g cebuli sól pieprz Sposób wykonania: Wątróbki przesmażyć na patelni. W miedzy czasie na rozgrzanym smalcu zeszklić posiekaną cebulę a jajka ugotować na twardo po czym drobno je posiekać. Usmażoną wątróbkę również posiekać i dodać do niej jajka oraz cebulkę. Całość dokładnie…

Sos jabłkowy

Składniki: 1 łyżka masła 2 winne jabłka 1 cebula 1 kieliszek miodu pitnego sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle udusić posiekaną cebulę, doprawić do smaku solą po czym dodać obrane, pokrojone i pozbawione gniazd nasiennych jabłka. Podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem kilka minut. Po tym czasie przetrzeć całość przez…

Mózgowa polewka

Składniki: 0,5 kg móżdżku cielęcego cebula 80 g masła 30 g mąki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki czerstwa bułka sól pieprz Sposób wykonania: Mózg dokładnie oczyścić i sparzyć wrzątkiem. Następnie cebulę posiekać i razem z mózgiem przesmażyć na połowie masła. W miedzy czasie na reszcie masła przesmażyć mąkę, rozprowadzić ją 1 litrem wody. Dodać jeszcze…