Składniki: 1 kg brukselki cebula 15 dag wędzonego boczku 2 łyżki oleju łyżka mąki sól pieprz gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Cebule przekroić na połówki i wrzucić na ocukrzoną i osoloną wrzącą wodę. Następnie dodać oczyszczoną i obraną z zewnętrznych liść i brukselkę. Trzymać na małym ogniu około 15 minut. Uważając aby brukselka się nie rozgotowała.…
Tag: cebula
Porady i Ciekawostki
Staropolski sos grzybowy
by Anna Król • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl suszonych grzybów cebula 2 łyżki masła łyżka mąki sól biały pieprz Sposób wykonania: Grzyby opłukać pod bieżącą wodą po czym zalać je 3 szklankami wody. Następnie dodać pokrojoną na cztery części cebulę i gotować na małym ogniu do miękkości grzybów. Wówczas wywar przecedzić usuwając cebulę, natomiast grzyby przetrzeć przez sito. Natomiast na…
Porady i Ciekawostki
Sałatka z oliwkami z pomidorem
by Mateusz Cisek • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Wątróbka z złotą cebulką
by Wanda Kot • • 0 Comments
Składniki: 60 dag wątróbki 2 cebule 3 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Wątróbki dokładnie oczyścić, usuwając błonki i tłuszcz po czym pokroić ją na wąskie paseczki. Następnie cebulę pokroić w talarki i przesmażyć ją na rozgrzanym maśle. Wówczas przesunąć cebulę na brzeg patelni a na środek wrzucić wątróbkę. Smażyć po kilka minut z obu…