Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasztet z kurzych wątróbek

 

Składniki:

 

  • ½ kg kurzych wątróbek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 kieliszek koniaku
  • 1 op gęstej śmietany
  • 20 dag sera rokpol
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół
  • 1 łyżka oleju

Sposób wykonania:
Cebulę pokroić w półtalarki, które udusić na rozgrzanym maśle po czym dodać zioła oraz wątróbki.
Smażyć do miękkości wątróbek po czym zestawić z ognia do ostygnięcia.
Wówczas dodać do wątróbek ser i całość dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
Następnie dodać koniak oraz śmietanę, wymieszać.
Doprawić do smaku pieprzem i jeśli to konieczne szczyptą soli.
Przełożyć masę do  formy wysmarowanej olejem i włożyć do lodówki na kilka godzin aby pasztet stężał.
Przed podaniem można udekorować oliwkami lub suszonymi pomidorami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *