Składniki:
- ½ kg kurzych wątróbek
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 1 kieliszek koniaku
- 1 op gęstej śmietany
- 20 dag sera rokpol
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka ziół
- 1 łyżka oleju
Sposób wykonania:
Cebulę pokroić w półtalarki, które udusić na rozgrzanym maśle po czym dodać zioła oraz wątróbki.
Smażyć do miękkości wątróbek po czym zestawić z ognia do ostygnięcia.
Wówczas dodać do wątróbek ser i całość dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
Następnie dodać koniak oraz śmietanę, wymieszać.
Doprawić do smaku pieprzem i jeśli to konieczne szczyptą soli.
Przełożyć masę do formy wysmarowanej olejem i włożyć do lodówki na kilka godzin aby pasztet stężał.
Przed podaniem można udekorować oliwkami lub suszonymi pomidorami.