
Składniki:
- 2 kg młodych buraków
- 2 l wody
- 10 dag soli
- 5 g kwasku cytrynowego
- 2 łyżki cukru

Składniki: 2 kg buraków sól 20 dag porzeczek 4 dag chrzanu cukier Sposób wykonania: Buraki obrać po czym zalać wodą aby przykryła je całe. Następnie rozetrzeć porzeczki i razem z czosnkiem dodać do buraków. Przykryć naczynie gazą i odstawić do ukwaszenia, wówczas całość zemleć razem zalewą i doprawić do smaku. Sok przelać do butelek i…
Składniki: 3 buraki 1 cebula 3 kwaskowe jabłka 3 kiszone ogórki sok z cytryny majonez garść posiekanej : natki pietruszki, szczypiorku, majeranku sól pieprz Sposób wykonania: Buraki ugotować po czym obrać pokroić w kostkę. W między czasie obrane jabłka, ogórki również pokroić w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki wymieszać ze sobą. Następnie polać majonezem i doprawić…
Składniki: 2 kg buraków 2 l wody 10 dag soli 5 g kwasku cytrynowego 2 łyżki cukru Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do zagotowania razem z cukrem, sola i kwaskiem cytrynowym. W między czasie buraki oczyścić i ułożyć w naczyniu kamionkowym. Następnie zalać buraki zalewą, przykryć talerzykiem i obciążyć jakimś ciężarkiem. Odstawić naczynie w ciepłym pomieszczeniu.…
Składniki:
• kefir 1 litr
• śmietana 6 łyżek
• buraczki czerwone 3 sztuki – ugotowane i obrane
• jajka ugotowane na twardo 4 sztuki
• ogórek świeży 1 średnia sztuka
• szczypiorek 1/2 pęczka
• boczek wędzony 10 dkg
• ziemniaki 4-5 sztuk ugotowane
• sól
• pieprz
Sposób wykonania: