Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: buraki

Sok z buraków kwaszonych

Składniki: 2 kg buraków sól 20 dag porzeczek 4 dag chrzanu cukier Sposób wykonania: Buraki obrać po czym zalać wodą aby przykryła je całe. Następnie rozetrzeć porzeczki i razem z czosnkiem dodać do buraków. Przykryć naczynie gazą i odstawić do ukwaszenia, wówczas całość zemleć razem  zalewą i doprawić do smaku. Sok przelać do butelek i…

Sałatka z buraczków z jabłkiem i ogórkiem

Składniki: 3 buraki 1 cebula 3 kwaskowe jabłka 3 kiszone ogórki sok z cytryny majonez garść  posiekanej : natki pietruszki, szczypiorku, majeranku sól pieprz Sposób wykonania: Buraki ugotować po czym obrać pokroić w kostkę. W między czasie obrane jabłka, ogórki również pokroić w kostkę. Wszystkie pokrojone składniki wymieszać ze sobą. Następnie polać majonezem i doprawić…

Kwaszone buraki

Składniki: 2 kg buraków 2 l wody 10 dag soli 5 g kwasku cytrynowego 2 łyżki cukru Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do zagotowania razem z cukrem, sola i kwaskiem cytrynowym. W między czasie buraki oczyścić i ułożyć w naczyniu kamionkowym. Następnie zalać buraki zalewą, przykryć talerzykiem i obciążyć jakimś ciężarkiem. Odstawić naczynie w ciepłym pomieszczeniu.…

Litewski chłodnik z ziemniakami

Składniki:
• kefir 1 litr
• śmietana 6 łyżek
• buraczki czerwone 3 sztuki – ugotowane i obrane
• jajka ugotowane na twardo 4 sztuki
• ogórek świeży 1 średnia sztuka
• szczypiorek 1/2 pęczka
• boczek wędzony 10 dkg
• ziemniaki 4-5 sztuk ugotowane
• sól
• pieprz

Sposób wykonania:

  1. Żółtka rozcieramy z solą. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach i wkładamy do miski. Dodajemy roztarte żółtka, pokrojoną zieleninę, ogórka startego na tarce, śmietanę. Mieszamy i dodajemy posiekane białka oraz kefir. Doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy przez godzinę w lodówce. Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni. Ziemniaki ułożone na talerzu obsypujemy boczkiem. W osobnej miseczki nalewamy chłodnik i jemy razem z ziemniakami z boczkiem.
    Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa.