Składniki: 2 duże, obrane i starte na grubej tarce buraki 20 wydrylowanych, przekrojonych na połowę czereśni 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki podprażonych płatków migdałowych sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: W salaterce wymieszać buraki z octem, przyprawić do smaku, odstawić na 60 minut. Dodać czereśnie, wymieszać. Surówkę udekorować płatkami migdałów.
Tag: buraki
Listy
Sałatka śledziowa z ziemniakami – Kamili
by Kamila Nocoń • • 0 Comments
Składniki: • 600 g ziemniaków • 250 g filetów ze śledzi • duża cebula • sól • duże, kwaskowate jabłko • 5 konserwowych buraczków • 100 g kiszonych ogórków • 150 ml majonezu • 150 ml chudego, naturalnego jogurtu • łyżka octu winnego • szczypta białego pieprzu Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie po…
Listy
Kwas buraczany
by Roksana Radzik • • 0 Comments
Składniki: 1 kg buraków 1 listek laurowy kawałek razowego chleba Sposób wykonania: Buraki umyć po czym pokroić w plastry. Zalać je wodą aby wszystkie były przykryte. Dodać listek laurowy oraz kawałek razowego chleba. Odstawić na bok na 4 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie zdjąć pleśń a kwas rozlać do butelek.
Listy
Buraki z pomarańczami
by Wanda Garczyńska • • 0 Comments
Składniki: 4 pomarańcze 4 buraki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku pomarańczowego 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy sól pieprz Sposób wykonania: Buraki ugotować do miękkości po czym je odcedzić, obrać i pokroić na plasterki. Następnie pomarańcze obrać ze skórki i podzielić na cząstki i dodać do buraków. Natomiast musztardę wymieszać z sokiem…
Listy
Ćwikła do świątecznego obiadu
by Julia Jaworek • • 0 Comments
Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych 5 łyżek startego chrzanu 1 kieliszek czerwonego wina 2 łyżki soku z cytryny sól cukier Sposób wykonania: Buraki najlepiej upiec w piekarniku po czym je obrać i zetrzeć na tarce. Następnie do starych buraków dodać starty chrzan, wino, sok z cytryny, cynamon, sol oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać. Buraczki można …