Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: budyń

Budyniowy deser z sherry

Składniki: 1 paczka budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 0,5 l mleka 3-4 łyżki sherry 1 opakowanie śmietany kremówki 4 połówki brzoskwiń z puszki Sposób wykonania:Do proszku budyniowego dodać cukier oraz odrobinę mleka.Całość dokładnie utrzeć.W między czasie zagotować resztę mleka, wówczas dodać budyń i nie przerywając mieszania ostudzić.Następnie dodać sherry, dokładnie wymieszać i dodać jeszcze 2/3…

Budyń z sera

Składniki: 1 łyżeczka masła 250 ml mleka 1 łyżka cukru 1 torebka cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody 1 żółtko 20 dag tłustego twarożku sól Sposób wykonania: Do mleka dodać masło, sól, cukier oraz cukier waniliowy i całość doprowadzić do zagotowania. W między mąkę rozprowadzoną 2 łyżkami wody wymieszać ż żółtkiem po…

Jagodowy tort

Pyszny torcik, byliśmy latem w górach i nazbieraliśmy tyle jagód, że i na ciasto starczyło.

Składniki:
• budyń waniliowy dwie sztuki ugotowane w 700 ml mleka
• masło 1 kostka
• cukier 1/2-3/4 szklanki
• jagody 1 szklanka
• galaretka o smaku owoców leśnych 2 sztuki

Ciasto:
• margaryna 1/2 kostki
• jajka 2 sztuki
• mąka 3/4 szklanki
• kakao 2 łyżki
• cukier puder 3/4 szklanki
• proszek do pieczenia
• woda 2 łyżki

Sposób przyrządzenia:
Margarynę, cukier, kakao, wodę rozpuszczamy w garnku na ogniu – musi powstać jednolita masa.
Do reszty dodajemy mąkę, proszek, żółtka i ubitą pianę z białek.  Wylewamy do tortownicy i pieczemy około 30-40 minut w tempo 190’C. Studzimy i kroimy na dwa blaty.  Budyń studzimy. Margarynę albo masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce budyń i dalej ucieramy.
Odkładamy 5 łyżek masy.  Odkładamy dwie łyżki jagód a resztę wrzucamy do pozostałej masy waniliowej. Dokładnie mieszamy.  Na blat czekoladowy wykładamy masę z jagodami i przykrywamy drugim blatem. Na wierzch dajemy odłożoną masę bez owoców i posypujemy jagodami.  Całość zalewamy tężejącą galaretką (rozpuszczamy w 750 ml wody).
Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Ewelosa

Rogaliki w budyniem

Składniki: ciasto drożdżowe 2 budynie śmietankowe na ½ litra mleka litr mleka woda cukier wiórki kokosowe Sposób przyrządzenia: Dobrze wyrośnięte ciasto drożdżowe wałkujemy i tniemy na trójkąty. Ugotowany i schłodzony budyń nakładamy na nie łyżeczką i rolujemy. Pieczemy w piekarniku, aż wyrosną i zrobią się brązowe. Jeszcze ciepłe rogaliki maczamy  lukrze zrobionym z wody i…

Miniklerki z kremem budyniowym

Składniki na ciasto:125 g mąki pszennej125 g masła3 jajka1/4 l wodyłyżeczka proszku do pieczeniałyżeczka cukrułyżeczka cukru waniliowegomąka do formyKrem:budyń czekoladowy (w proszku)50 g deserowej czekolady1/3 kostki masłaDekoracja:100 g płatków migdałowych Sposób przyrządzenia:Wodę zagotować z masłem i nie zdejmując z ognia, wsypać mąkę- mieszać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od garnka. Do ostudzonego ciasta dodać…