Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: brzoskwinie

Nalewka brzoskwiniowa wytrawna

Składniki: 2 kg dojrzałych brzoskwiń ¼ l spirytusu 1 litr wódki 40º 20 dkg cukru 1 łyżka posiekanego łyka dębowego (część kory dębu przylegająca do pnia) Sposób przyrządzenia: Owoce umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, usuwając pestki (kilka pestek odłożyć). Nieduży gąsiorek do połowy napełnić pokrojonymi brzoskwiniami, zasypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na noc. Następnego…

Nalewka brzoskwiniowa pyszna

Składniki: 1½ kg brzoskwiń ½ l wódki ½ kg cukru Sposób przyrządzenia: Z podanej ilości składników otrzymamy 0,7 l nalewki. Brzoskwinie dokładnie umyć, wyjąć pestki i pokroić na około 16 części. Wrzucać do słoja o pojemności minimum 2 litry, zasypując kolejne warstwy cukrem. Całość zalać wódką. Słój przykryć lecz nie nazbyt szczelnie. Odstawić w ciemne…

Zapiekane nektarynki faszerowane kiwi i migdałami

Składniki: 2 duże, dojrzałe nektarynki lub brzoskwinie 1 kiwi 2 słodkie migdały 1 jajko 1 białko jajka 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki cukru pudru Sposób przyrządzenia: Żółtko jajka oddzielić od białka, białko schłodzić mocno w lodówce. Nektarynki przekroić na połowę, usunąć pestki, łyżeczką ostrożnie wydrążyć część miąższu, Kiwi obrać ze skóry. Miąższ nektarynki, kiwi i…

Sałatka Ambrozja

Składniki: 15 dkg miąższu arbuza bez pestek 15 dkg miąższu dyni 1 brzoskwinia 1 jabłko 1 gruszka 5 łyżek dobrego jogurtu Sposób przyrządzenia: Jabłko, gruszkę i brzoskwinię obrać, usunąć gniazda nasienne i pestkę z brzoskwini, pokroić w kostkę. W kostkę podobnej wielkości pokroić też dynię i arbuza. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z jogurtem, jeśli ktoś…