Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: brzoskwinie

Brzoskwinie z grilla

Składniki: 8 twardych, dojrzałych brzoskwiń po kilka goździków na każdy owoc 1 łyżka mielonego cynamonu 1 szklanka cukru listki mięty Sposób przyrządzenia: Ruszt grilla nasmarować olejem. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodą, skórę u nasady brzoskwini naciąć w kształcie litery X, na 30 sekund zanurzyć owoc we wrzątku, natychmiast schłodzić w wodzie z lodem. Ostrym…

Przegrzebki z grilla z salsą brzoskwiniową

Składniki: Przegrzebki: 50 dkg małży przegrzebek 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżka posiekanego imbiru sól, pieprz Salsa: 2 obrane ze skórki, pokrojone w kostkę brzoskwinie (mogą być konserwowane) 1 czerwona papryka, oczyszczona, pokrojona w kostkę 1 ostra papryka, oczyszczona, pokrojona w kostkę 1 łyżka soku z cytryny ¼ szklanki drobno posiekanej natki kolendry lub pietruszki…

Owocowy deser z grilla

Składniki: 2 duże dojrzałe banany 2 duże dojrzałe brzoskwinie ½ kg truskawek rozpuszczone masło cukier Sposób przyrządzenia: Banany obrać. Brzoskwinie i truskawki wypłukać, obsączyć. Brzoskwinie pokroić na ćwiartki, z każdej truskawki usunąć szypułkę. Z foli aluminiowej uformować miseczkę, ułożyć w niej truskawki, polać roztopionym masłem i posypać cukrem. Brzoskwinie i banany nasmarować masłem i posypać…

Brzoskwinie w miodzie

Składniki:5 dużych brzoskwiń3 szklanki wody3 łyżki cukru5 łyżek miodu1 laska wanilii Sposób przyrządzenia:Brzoskwinie przekroić na połowę, usunąć pestki. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać miód, cukier, rozkrojony wzdłuż strąk wanilii. Do wrzącego roztworu dodać brzoskwinie, gotować powoli przez 5 minut. Brzoskwinie wyjąć, a wywar nadal gotować do konsystencji gęstego syropu. Chłodne brzoskwinie obrać ze…

Nalewka brzoskwiniowo migdałowa

Składniki: 1 kg dojrzałych brzoskwiń 1 rozgnieciona pestka brzoskwini ½ szklanki cukru 2 szklanki wody 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej 2 szklanki spirytusu 1 szklanka koniaku 10 słodkich migdałów Sposób przyrządzenia: Brzoskwinie obrać ze skóry, pokroić w ósemki. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na połówki. Wodę doprowadzić do…