Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: brzoskwinie

Tort dla Mamy

Biszkopt:

 

  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Biszkopt orzechowy:

  • 20 dag orzechów krojonych
  • 15 dag cukru+1 szklanka
  • 5 białek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku dopieczenia
  • 5 łyżek masła

     

    Masa malinowa:

  • 50 dag malin
  • 1 szklanka cukru
  • 2 galaretki owocowe (np. truskawkowe)

     

    Masa budyniowa:

  • 3/4 litr mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 cukry waniliowe
  • 5 żółtek
  • 10 łyżek cukru
  • 11/2 łyżki mąki pszennej
  • 11/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 11/2 kostki masła
  • 1 puszka brzoskwi
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

Kuleczki owocowe

Składniki: brzoskwinia 2 sztuki gruszka 2 sztuki nektarynki 2 sztuki banan 1 sztuka melon miodowy 1 sztuka lody cytrynowe Sposób przyrządzenia:Za pomocą wycinaka miąższu należy wyciąć miąższ z owoców, pozostałymiąższ zmiksować na gładko. Całość należy wstawić do lodówki na okołogodzinę. Zmiksowane owoce należy przełożyć na płaski talerz, dodaćkuleczki owocowe i lody cytrynowe, wedle uznania można…

Owoce w sosie malinowym

Składniki: truskawki 20 dag czerwone porzeczki 10 dag cukier puder wiśnie 20 dag brzoskwinia 1 sztuka sok z cytryny 1 sztuka maliny 10 dag cukier waniliowy 1 torebka likier pomarańczowy 10 ml Sposób przyrządzenia:Owoce należy dokładnie umyć, truskawki i porzeczki posypać cukrem iwymieszać. Wiśnię należy oczyścić z pestek, zaś brzoskwinię pokroić nacząsteczki, usunąć z niej…

Surówka z brzoskwiń i gruszek

Składniki: brzoskwinie 2 sztuki gruszki 2 sztuki sok z cytryny 1 łyżeczka cukier waniliowy Sposób przyrządzenia: Gruszki należy umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Brzoskwinię należy sparzyć i zdjąć z niej skórkę, pokroić w kostkę i przesypać cukrem pudrem. Skropić je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Przepis nadesłany na Super…

Brzoskwiniowy deser

Składniki: 2 brzoskwinie 5 dag czarnych jagód 2 dag cukru sok z cytryny Sposób wykonania:Brzoskwinie przekroić na połówki usuwając z nich pestki.W otwory po pestkach wsypać jagody.Ułożyć je na folii aluminiowej i posypać cukrem oraz skropić sokiem z cytryny.Wstawić do rozgrzanego piekarnik i zapiekać około 25 minut Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Jolę…