Biszkopt:
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt orzechowy:
- 20 dag orzechów krojonych
- 15 dag cukru+1 szklanka
- 5 białek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku dopieczenia
- 5 łyżek masła
Masa malinowa:
- 50 dag malin
- 1 szklanka cukru
- 2 galaretki owocowe (np. truskawkowe)
Masa budyniowa:
- 3/4 litr mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 1 cukry waniliowe
- 5 żółtek
- 10 łyżek cukru
- 11/2 łyżki mąki pszennej
- 11/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 11/2 kostki masła
- 1 puszka brzoskwi
- 1 galaretka brzoskwiniowa
Placek biszkoptowy:
Zrobić jak biszkopt. Upiec.Placek orzechowy:
Orzechy posiekać. Masło roztopić na patelni, dodać cukier i orzechy, smażyć tak długo aż karmel zbrązowieje. Odstawić do wystygnięcia.
Ubić białka na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Pod koniec dodać mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać. Dosypać przestudzone orzechy, delikatnie wymieszać. Upiec.Masa malinowa:
Rozpuścić galaretki wg przepisu na opakowaniu.
Maliny przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać cukier wymieszać. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać do malin, wymieszać.Masa budyniowa:
1/2 litra mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. żółtka i obie mąki i budyń rozbełtać w pozostałym mleku i ugotować budyń. Utrzeć masło, dodawać stopniowo zimny budyń.Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę.
Rozrobić galaretkę brzoskwiniową
Przełożenie:
biszkopt jasny + masa budyniowa + brzoskwinie +galaretka brzoskwiniowa+ masa budyniowa +masa malinowa +biszkopt orzechowy
wierz i boki pokryć krem dowolnie ozdobićPrzepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Dalie