Składniki: 2 brzoskwinie 1 szkl. jogurtu ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu łyżka miodu Sposób wykonania: Sparzone brzoskwinie obrać, wyjąć pestkę i pokroić na kawałki po czym zmiksować je razem z miodem, jogurtem i cynamonem. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Przelać do wysokich szklanek.
Tag: brzoskwinie
Przetwory domowe
Brzoskwinie marynowane
by Kaśka Łata • • 0 Comments
Składniki: 2 kg brzoskwiń estragon 2 szkl. wody 1 szkl. 10% octu 2 szkl. cukru Sposób wykonania: Brzoskwinie ponakłuwać igłą po czym ułożyć je w słoikach przesypując estragonem. Następnie ocet wymieszać z wodą i cukrem i całość zagotować i odstawić do ostygnięcia. Zalewą zalać brzoskwinie, szczelnie zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.
Torty
Tort z owocami i bitą śmietaną
by Alicja Madejska • • 0 Comments
Likiery
Likier brzoskwiniowy
by Halina Wasielewska • • 0 Comments
Składniki: 0,5 kg brzoskwiń 0, 5 l wódki 0,5 l syropu( cukier i woda w proporcjach 1:2) Sposób wykonania: Obrane brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do butli po czym zalać je wódką. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 miesiąc. Po tym czasie przecedzić i wymieszać z syropem. Rozlać do butelek i odstawić.
Ciasta czekoladowe
Czekoladowe ciasto z brzoskwiniami
by Agnieszka Tuszyńska • • 0 Comments
Składniki: mrożone ciasto francuskie jajko 2 szkl. mleka 4 łyżki cukru 200 g gorzkiej czekolady 2 jajka 2 żółtka 100 g mielonych migdałów ½ łyżeczki aromatu rumowego słoik brzoskwiń Sposób wykonania: Mleko zagotować razem z cukrem po czym dodać rozpuszczoną czekoladę, żółtka oraz jajka. Całość dokładnie wymieszać aby masa zgęstniała, wówczas dodać do niej migdały…