Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: brzoskwinie

Brzoskwinie marynowane

Składniki: 2 kg brzoskwiń estragon 2 szkl. wody 1 szkl. 10% octu 2 szkl. cukru Sposób wykonania: Brzoskwinie ponakłuwać igłą po czym ułożyć je w słoikach przesypując estragonem. Następnie ocet wymieszać z wodą i cukrem i całość zagotować i odstawić do ostygnięcia. Zalewą zalać brzoskwinie, szczelnie zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.

Likier brzoskwiniowy

Składniki: 0,5 kg brzoskwiń 0, 5 l wódki 0,5 l syropu( cukier i woda w proporcjach 1:2) Sposób wykonania: Obrane brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do butli po czym zalać je wódką. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 miesiąc. Po tym czasie przecedzić i wymieszać z syropem. Rozlać do butelek i odstawić.

Czekoladowe ciasto z brzoskwiniami

Składniki: mrożone ciasto francuskie jajko 2 szkl. mleka 4 łyżki cukru 200 g gorzkiej czekolady 2 jajka 2 żółtka 100 g mielonych migdałów ½ łyżeczki aromatu rumowego słoik brzoskwiń Sposób wykonania: Mleko zagotować razem z cukrem po czym dodać rozpuszczoną czekoladę, żółtka oraz jajka. Całość dokładnie wymieszać aby masa zgęstniała, wówczas dodać do niej migdały…