Składniki: 1 ½ szkl mąki 1 łyzka oleju ¾ szkl wody 1 jajko 10 dag bryndzy 10 dag wędzonej paprykowanej słoniny sól Sposób wykonania: Do mąki wbić jajko, dodać szczyptę soli i całość dokładnie wyroić w trakcie dolewając odrobinę wody aby składniki mogły się połączyć. W między czasie zagotować wodę z dodatkiem soli, wówczas dodać…
Tag: bryndza
Listy
Mamałyga z bryndzą
by Jolka • • 0 Comments
Składniki: 1 l tłustej śmietany 300 g kaszy kukurydzianej 100 g bryndzy sól Sposób wykonania: Śmietankę doprowadzić do wrzenia po czym nie przerywając mieszania dodawać stopniowo kaszę. Następnie doprawić do smaku solą i trzymać na ogniu, aż całość zgęstnieje. Przed podaniem posypać pokruszoną bryndzą.
Listy
Naleśniki z bryndzą i koperkiem
by Sylwia • • 0 Comments
Składniki: 300 g mąki 1,5 szkl mleka 1 szkl wody sodowej 3 jajka sól olej Farsz: 300 g bryndzy 2łyżki masła 1 szkl śmietany 1 żółtko pęczek koperku sól Sposób wykonania: Do mleka wsypać mąkę, wbić jajka i wlać wodę sodową. Całość dokładnie wymieszać, dodając jeszcze szczyptę soli. Z powstałego ciasta smażyć naleśniki na rozgrzanym…
Listy
Bryndzowe pierogi
by Weronika • • 0 Comments
Listy
Pasta z serem bryndza z natką pietruszki Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 10 dkg sera bryndza 2 dkg masła 1 średnia cebula ½ szklanki posiekanej natki pietruszki szczypta mielonej papryki Sposób przyrządzenia: Masło utrzeć w miseczce , dodać bryndzę i jeszcze raz dokładnie utrzeć na jednolitą masę, dodać posiekaną drobniutko w kosteczkę cebulę i połączyć z posiekaną natką pietruszki , doprawić do smaku szczyptą mielonej papryki.…