Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bryndza

Mamałyga z bryndzą

Składniki: 1 l tłustej śmietany 300 g kaszy kukurydzianej 100 g bryndzy sól Sposób wykonania: Śmietankę doprowadzić do wrzenia po czym nie przerywając mieszania dodawać stopniowo kaszę. Następnie doprawić do smaku solą i trzymać na ogniu, aż całość zgęstnieje. Przed podaniem posypać pokruszoną bryndzą.

Naleśniki z bryndzą i koperkiem

Składniki: 300 g mąki 1,5 szkl mleka 1 szkl wody sodowej 3 jajka sól olej Farsz: 300 g bryndzy 2łyżki masła 1 szkl śmietany 1 żółtko pęczek koperku sól Sposób wykonania: Do mleka wsypać mąkę, wbić jajka i wlać wodę sodową. Całość dokładnie wymieszać, dodając jeszcze szczyptę soli. Z powstałego ciasta smażyć naleśniki na rozgrzanym…

Pasta z serem bryndza z natką pietruszki Iwony

Składniki: 10 dkg sera bryndza 2 dkg masła 1 średnia cebula ½ szklanki posiekanej natki pietruszki szczypta mielonej papryki Sposób przyrządzenia: Masło utrzeć w miseczce , dodać bryndzę i jeszcze raz dokładnie utrzeć na jednolitą masę, dodać posiekaną  drobniutko w kosteczkę cebulę i połączyć z posiekaną natką  pietruszki , doprawić do smaku szczyptą mielonej papryki.…