Składniki: ½ kg brukselki 1 pietruszka 1 marchewka kawałek selera kawałek pora / biała część/ 1 litr wywaru z kości ½ szklanki śmietany 18% 1 łyżka mąki 1 żółtko sól, cukier, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Z kości i warzyw ugotować wywar. Brukselkę oczyścić, umyć, ugotować w części wywaru ze szczyptą cukru, przetrzeć przez sito.…
Tag: brukselka
Listy
Brukselka z wody
by Kazimierz Maj • • 0 Comments
Składniki: 500 g brukselki 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki masła sól cukier Sposób wykonania: Oczyszczoną brukselkę zalać 1 litrem wody. Dodać łyżeczkę cukru i ½ łyżeczki soli i gotować około 15minut. W między czasie na rozgrzanym maśle zarumienić bułkę tartą. Brukselkę odcedzić i polać ją masłem z bułka tartą.
Listy
Kotlety z kaszy w sosie pieczarkowym
by Michał Buszta • • 0 Comments
Składniki: torebka kaszy jęczmiennej (10 dag) 30 dag brukselki mała cebula jajko bułka tarta OLEJ WIELKOPOLSLI Sos: 30 dag pieczarek 1/2 cebuli 2 łyżki płatków owsianych sól, pieprz, majeranek Przygotowanie: Kaszę ugotuj w solonej wodzie wg instrukcji. Odcedź. Brukselkę oczyść, ugotuj w solonym wrzątku. Odsącz, zmiksuj lub zmiel. Cebulę obierz pokrój w kostkę i podsmaż…
Listy
Zupa z kapustą brukselską i boczkiem
by Milena Drąg • • 0 Comments
Składniki: 2 marchewki 5 ziemniaków 1 duża cebula 25 dkg wędzonego boczku 1 łyżka oleju ½ kg brukselki/ może być mrożonka/ 1 litr bulionu warzywnego liść laurowy szczypta majeranku sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i…
Listy
Kapusta brukselka duszona z boczkiem
by Kinga Struzik • • 0 Comments
Składniki: 80 dkg kapusty brukselki 10 dkg wędzonego boczku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, osolić, dodać oczyszczoną kapustę brukselkę, gotować 7 minut, odcedzić. W międzyczasie na patelni obrumienić pokrojone na kawałki plastry boczku, dodać brukselkę, smażyć mieszając 3 minuty. Skorygować smak przyprawami i podawać.