Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: brukiew

Surówka z brukwi i jabłka

Składniki: kawałek żółtej brukwi 2 jabłka sól cukier śmietana sok z cytryny Sposób wykonania: Obraną brukiew zetrzeć na tarce o średnich otworach. Następnie obrane jabłka również zetrzeć na tarce o dużych otworach i dodać do brukwi. Całość wymieszać, polać śmietaną i doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny oraz cukrem.

Sos z brukwi z malagą

Składniki: 600 g brukwi 2 szkl. bulionu łyżka masła ½ łyżki mąki 1 szkl. malagi łyżka cukru Sposób wykonania: Brukiew obrać po czym zalać osoloną wodą i ugotować po czym je odcedzić i przelać zimną wodą. Następnie pokroić je na mniejsze kawałki, które wrzucić do rondla. Dodać jeszcze masło roztarte z mąką oraz bulion i…

Sos z brukwi

Składniki: 600 g brukwi łyżka masła ½ łyżki mąki ¼ łyżeczki soli Sposób wykonania: Brukiew zalać wodą i ugotować po czym odcedzić i pokroić w grubą kostkę, którą ponownie zalać wodą tak aby brukiew cała była przykryta. Następnie dodać sól, masło oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu około 1 godziny. W trakcie…

Surówka z brukwi i jabłka

Składniki: kawałek żółtej brukwi 2 jabłka sól cukier śmietana sok z cytryny Sposób przygotowania: Obraną brukiew zetrzeć na tarce o średnich otworach. Następnie obrane jabłka również zetrzeć na tarce o dużych otworach i dodać do brukwi. Całość wymieszać, polać śmietaną i doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny oraz cukrem.

Podczos

Składniki: •  0,5 kg młodych liści z brukwi lub kalarepy •  0,5 l mleka •  2 dag masła •  1 dag mąki •  3 dag cebuli Sposób przyrządzenia: Zerwać młode listki brukwi, opłukać, nalać wrzącym mlekiem, zagotować. Potem odcedzić przez sito i usiekać drobno. Masło przesmażyć z cebulą, dodać mąkę, włożyć podczos i potrawę dusić…