Brokuł to odmiana kapusty. Pierwsze wzmianki o tym smacznym warzywie pochodzą ze starożytnej Grecji i Rzymu. Uprawę rozpoczęto na Cyprze. W stanie dzikim brokuł nie występuje. Uprawiany jest głównie w Europie w Polsce, Anglii, Francji, Hiszpanii i we Włoszech. Wielkie uprawy wykorzystują mikroklimaty dolin południowej Kalifornii w USA. To warzywo o bardzo dużej zawartości potrzebnych…
Tag: brokuł
Listy
Brokuły z rzodkiewką w maśle
by Iga Łygoń • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg różyczek brokuł 15 rzodkiewek pokrojonych w grube plastry 2 łyżeczki oleju sól, pieprz 2 łyżki masła Sposób przyrządzenia: Wypłukane różyczki brokuł zalać wrzątkiem, dodać sól i łyżeczkę oleju, gotować 6 minut, odcedzić, przelać zimną wodą, obsączyć. Podobnie przygotować plastry rzodkiewki. Masło rozpuścić. W salaterce wymieszać wszystkie składniki, przyprawić pieprzem.
Listy
Sałatka z brokułem, marchewką i kalafiorem
by Alina Kuras • • 0 Comments
Składniki: 1 brokuł po pół średniej wielkości kalafiora marchewka Sos: 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki octu winnego łyżeczka oregano pół łyżeczki bazylii łyżka zmielonych orzechów włoskich sól pieprz Sposób wykonania: Brokuł i kalafior podzielić na różyczki i lekko obgotować w osolonej wodzie. Natomiast marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać…
Listy
Sałatka z brokułów i pomidorów
by Marzena Figat • • 0 Comments
Składniki: 1 brokuł 2 pomidory ½ szkl. oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy sok z ½ cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Brokuły zalać wrzątkiem i gotować około 5 minut. W między czasie pomidory pokroić w kostkę i wymieszać z odsączonymi brokułami. Następnie posiekany czosnek wymieszać z musztardą, sokiem z cytryny, oliwą oraz…
Listy
Gęsta zupa jarzynowa z wołowiną
by Anka • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg mięsa wołowego bez kości 1 litr bulionu mięsnego 20 dkg różyczek brokuły 20 dkg fasolki szparagowej 2 ziemniaki 1 cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso pokroić w paski grubości palca. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać porcjami mięso, mocno je obrumienić ze wszystkich stron. Ziemniaki…