Brokuł to odmiana kapusty. Pierwsze wzmianki o tym smacznym warzywie pochodzą ze starożytnej Grecji i Rzymu. Uprawę rozpoczęto na Cyprze. W stanie dzikim brokuł nie występuje. Uprawiany jest głównie w Europie w Polsce, Anglii, Francji, Hiszpanii i we Włoszech. Wielkie uprawy wykorzystują mikroklimaty dolin południowej Kalifornii w USA. To warzywo o bardzo dużej zawartości potrzebnych organizmowi witamin, soli mineralnych i mikroelementów. Zawiera duże ilości witaminy C i to nawet po ugotowaniu. W 100g znajduje się aż 90mg tej witaminy, duże ilości wapnia, które wzmacnia kości i zęby skuteczniej niż mleko czy jogurty; żelaza i potasu, które biorą udział w budowaniu czerwonych krwinek. Brokuły zawierają też dużo błonnika i są niskokaloryczne. Mogą być przez to stosowany w wielu dietach odchudzających. Należy też wspomnieć że odkryto skuteczność w hamowaniu złośliwych nowotworów. Reasumując brokułu nigdy dużo! Brokuły nie znoszą dobrze długiego przechowywania. Po 2 dniach w lodówce potrafią zakwitnąć na żółto i nie są już wówczas takie smaczne i dobroczynne dla zdrowia. Brokuły można jadać nie tylko gotowane, ale także surowe, w sałatkach i innych daniach.