Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: boże

Pieczona, marynowana polędwica

Składniki: 1 kg polędwicy wołowej 4 średnie cebule 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka Bazyli 1 łyżeczka estragonu 1 łyżeczka cząbru 6 ziarenek ziela angielskiego 4 listki laurowe sok z jednej cytryny 2 łyżki smalcu 5 łyżek oleju sól, pieprz do smaku natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Polędwicę oczyścić z błon, umyć, osuszyć, natrzeć solą , pieprzem…

Peklowany wołowy ozór

Składniki: 1 ozór wołowy 0,5 dkg saletry 2 dkg soli 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki mielonego pieprzu ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżka mielonego jałowca 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera, cebula listek laurowy, 2 gożdziki,3 ziarenka ziela angielskiego ,pieprzu i jałowca żelatyna Sposób przyrządzenia: Umyty ozór osuszyć na papierowym ręczniku. Wymieszać, saletrę z…

Rolada mozaikowa z indyka z czosnkiem

Składniki: 2 kg piersi z indyka 4 wieprzowe polędwiczki 20 dkg sera Gouda w plastrach 6 łyżek posiekanego koperku 8 ząbków czosnku 8 łyżek oleju 4 łyżki masła 4 łyżeczki estragonu sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Polędwiczki umyć, osączyć na papierowym ręczniku. Połowę oleju rozgrzać na patelni, zrumienić polędwiczki. Piersi z indyka umyć, osuszyć,…

Piersi z indyka w skorupce serowej z papryką

Składniki: 2 filety z indyka 15 dkg żółtego startego  sera Gouda 2 papryki zielone 2 papryki czerwone 1 papryka żółta 3-srednie cebule 1 szklanka bulionu drobiowego 3-4 łyżki oleju 1 łyżka posiekanych listków świeżego tymianku sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia; Filety z indyka umyć, osączyć na papierowym ręczniku, oprószyć solą i pieprzem, przesmażyć  lekko…