Składniki: pszenica (najlepiej białe duże ziarna) mak miód bakalie wg uznania Sposób przyrządzenia: Pszenicę moczymy przez kilka godzin. Zalewamy świeżą wodą do momentu aż będzie ją można rozgnieść między palcami. Po ugotowaniu płuczemy i odsączmy. Mak zalewamy wrzątkiem, chwilę gotujemy i odsączamy na gęstym sicie. Po wystudzeniu mielimy w melakserze lub w maszynce do mielenia…
Tag: boże narodzenie
Pierogi
Uszka wigilijne
by Krystyna • • 2 komentarze
Jajka
Jajka w sosie z koreczków helskich (polskie anchois)
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 5 jajkek ugotowanych na twardo kila łyżeczek wyprażonych, posiekanych orzechów nerkowca Sos: kilka łyżek serka homogenizowanego 1 puszka koreczków helskich 2 łyżki majonezu , 1 łyżeczkatartego chrzanu 2 łyżki posiekanyc orzechów nerkowca sól, biały pieprz Sposób wukonania: Jajka ugotować na twardo i zalać zimną wodą. Obrać ze skorupek i przekroić na pół. Zmiksować składnii sdosu i doprawić.…
Karp
Karp marynowany
by Tadeusz • • 0 Comments
Składniki: karp 1,5 do 2 kg oliwa z oliwek pieprz biały mąka Marynata: 1 marchew 1 pietruszka 1 duża cebula 1/2 małego selera korzeniowego liście laurowe, ziarna ziela angielskiego (wg upodobań) 1/8- 1/2szklanki octu spirytusowego (wg smaku) Sposób wykonania: Karpia sprawiamy, filetujemy, myjemy, kroimy w dzwonka, nacieramy solą i pieprzem. Oprószamy mąką, smażymy na oliwie na…
Sałatki
Sałatka z wołowiny z gorącym dressingiem bekonowym
by marek • • 0 Comments
Składniki: (danie dla 4 osób) Polędwica wołowa – 0,5 kg Sól – 1/2 łyżka stołowa Świeżo zmielony czarny pieprz – 1 łyżka stołowa Oregano – świeże (1 łyżka stołowa) lub suszone (1/2 łyżki stołowej) Bazylia – świeża (1 łyżka stołowa) lub suszona (1/2 łyżki stołowej) Pietruszka – świeża (1 łyżka stołowa) lub suszona (1/2 łyżki stołowej) Rzymska…