Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 20 dag boczniaków 1 puszka szparagów 2 ogórki konserwowe 15 dag szynki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sos: 1 słoik majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka ketchupu 1 łyżka musztardy 2 łyżki oliwy sól pieprz cukier Sposób wykonania: Majonez wymieszać z jogurtem,…
Tag: boczniaki
Sola i Flądra
Roladki z flądry z rukolą
by Kaja Kosakowska • • 0 Comments
Składniki: 750 g filetów flądry sok z ½ cytryny 1 szalotka 400 g boczniaków 3 łyżki masła 2 łyżki wytrawnego sherry 200 g gęstej śmietany sól pieprz 1 pęczek rukoli Sposób wykonania: Filety pokroić na mniejsze kawałki, które skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie grzyby pokroić i podsmażyć na rozgrzanym maśle,…
Boczniaki
Boczniaki smażone
by Natalia Szlachta • • 0 Comments
Składniki: 800 g boczniaków 1 cebula 2 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Boczniaki dokładnie oczyścić, duże można pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć blaszkami do dołu i odstawić do osuszenia. W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle po czym dodać boczniaki. Trzymać na małym ogniu, do lekkiego zarumienienia się. Przed podaniem oprószyć solą…
Grzyby
Paprykarz śmietanowy z grzybów
by Inga Molenda • • 0 Comments
Składniki: 600 g boczników 200 ml kwaśnej śmietany 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mąki 2 łyżki oleju słonecznikowego sól Sposób wykonania: Cebulę posiekać i zeszklić ja na rozgrzanym oleju, wówczas zdjąć ją z ognia i wymieszać z czerwoną papryką w proszku. Następnie grzyby pokroić na duże kawałki…
Sałatki
Sałatka z cykorii i boczniaków Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: • seler 1/4 sztuki • cykoria 2 sztuki • liście sałaty 1 miska • sok z cytryny 6 łyżek • cebula 1 sztuka • boczniaki 25 dag • olej 2 łyżki • sól do smaku • pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Cykorię po umyciu należy pokroić w plasterki wcześniej wycinając głąby. Liście sałaty po…