Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: boczek

Ryż z bekonem i zielonym groszkiem

Składniki: 4 szklanki ugotowanego ryżu 10 dkg bekonu lub boczku 3 jajka 4 posiekane ząbki czosnku 1 mała cebula 2 szklanki groszku zielonego z puszki olej Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać olej, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć kilka minut mieszając. Używając łyżki cedzakowej wyłożyć cebulę na talerz. Na pozostałym ze  smażenia  cebuli…

Ryż zapiekany z pomidorami i boczkiem

Składniki: 1 szklanka ryżu 2 pomidory 1 cebula 1 szklanka dobrej, gęstej śmietany 15 dkg tartego sera Gołda 20 dkg boczku wędzonego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Ryż wypłukać, zalać 2 szklankami wody, dodać sól, gotować powoli aż ryż zmięknie. Boczek pokroić w kostkę, lekko zrumienić na patelni, dodać ząbek…

Ziemniaki z serowym farszem w plastrach boczku pieczone

Składniki: 12 ziemniaków równej wielkości 12 plastrów boczku 1 łyżeczka kminku posiekany szczypiorek 20 dkg tartego żółtego sera 1 łyżka masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą, ugotować w mundurkach, schłodzić, obrać. Każdy ziemniak przekroić wzdłuż na połowę, część miąższu usunąć łyżeczką. Tarty ser wymieszać z kminkiem i szczypiorkiem, wypełnić mieszanką wgłębienia…

Cielęcina z boczkiem

Składniki: 80 dag cielęciny 6 plastrów wędzonego boczku 2 cebule sól pieprz olej Sposób wykonania: Cielęcinę naciąć w kilku miejscach. W powstałe otwory wbić boczek pokrojony na słupki. Całość oprószyć solą oraz pieprzem. Skropić jeszcze oliwą i odstawić na bok na 2 godziny. Po tym czasie wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec. Pod koniec pieczenia…

Muszelki z boczkiem i kaparami

Składniki: 300 g makaronu muszelki 50 g wędzonego boczku 100 g kaparów w zalewie 6 pieczarek 200 ml śmietany 18% 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy pieprz Sposób wykonania: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. W między czasie posiekaną cebule i czosnek oraz boczek pokrojony w kostkę przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Po około…