Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż zapiekany z pomidorami i boczkiem

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 szklanka dobrej, gęstej śmietany
  • 15 dkg tartego sera Gołda
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz, sól

    Sposób przyrządzenia:
    Ryż wypłukać, zalać 2 szklankami wody, dodać sól, gotować powoli aż ryż zmięknie. Boczek pokroić w kostkę, lekko zrumienić na patelni, dodać ząbek czosnku, chwilę smażyć mieszając.  Ryż wymieszać ze śmietaną, serem i przyprawami. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem ułożyć boczek, na nim ryż, a całość zwieńczyć pokrojonymi w plastry pomidorem i zeszkloną cebulką. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *