Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaki z serowym farszem w plastrach boczku pieczone

Składniki:

  • 12 ziemniaków równej wielkości
  • 12 plastrów boczku
  • 1 łyżeczka kminku
  • posiekany szczypiorek
  • 20 dkg tartego żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą, ugotować w mundurkach, schłodzić, obrać. Każdy ziemniak przekroić wzdłuż na połowę, część miąższu usunąć łyżeczką. Tarty ser wymieszać z kminkiem i szczypiorkiem, wypełnić mieszanką wgłębienia w połówkach ziemniaków, przyprawić. Napełnione serowym farszem połówki ziemniaków, owinąć plastrem boczku, spiąć wykałaczką lub owinąć białą, bawełnianą nitką. Ziemniaki ułożyć na blasze do pieczenia, zrosić stopionym masłem i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *