Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: boczek

Ziemniaczana zapiekanka

Składniki: 8 ugotowanych ziemniaków 6 plastrów boczku 2 cebule ze szczypiorkiem 200 ml. kwaśnej śmietany 2 jajka 10 dag. żółtego sera sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki pokrój w plastry. Cebule obierz pokrój w talarki, szczypior na duże kawałki, boczek w kostkę. Ziemniaki wymieszaj z boczkiem i cebulą, przełóż do żaroodpornej formy, polej śmietaną rozmąconą z jajkami…

Potrawka z królika na makaronie

Składniki: 600 g filetu z królika 1 cebula 1 ząbek czosnku 50 g wędzonego boczku 1 łyżka oleju sól pieprz 250 ml wytrawnego czerwonego wina 400 g makaronu 1 łyżka galaretki porzeczkowej 100 g kwaśnej śmietany Sposób wykonania: Boczek pokroić w kostkę i wytopić go na rozgrzanym oleju, wówczas włożyć mięso pokrojone w paski i…

Potrawka z zająca w sosie

Składniki: 400 g mięsa zająca 50 g boczku 1 cebula 1 seler naciowy 1 marchewka 1 pomidor 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz ½ łyżeczki suszonego  tymianku 100 ml wytrawnego białego wina 125 ml bulionu Sposób wykonania: Na rozgrzanej oliwie przesmażyć boczek po czym dodać zająca pokrojonego w kostkę. Gdy mięso się zazłoci dodać…

Karp po śródziemnomorsku

Składniki: 1 kg filetów z karpia 5 filetów anchois 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej sól, pieprz olej Sos: 10 dkg boczku 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka śmietany kremowej sól, pieprz, papryka do smaku Sposób przyrządzenia: Filety umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić. Po 15 minutach porcje ryby od strony…

Biały żurek na wędzonce

Składniki:

    •    25 dkg wędzonego boczku
    •    lisic laurowy
    •    ziele angielskie
    •    kilka ziaren pieprzu
    •    2 średnie cebule
    •    1 marchewka
    •    3-4 ząbki czosnku
    •    ½ litra kwasu żytniego
    •    ½ szklanki śmietany 18%
    •    sól, pieprz do smaku
    •    ½ słoiczka chrzanu
    •    szczypta majeranku

    Read more →