Składniki: 8 plasterków surowego wędzonego boczku 16 suszonych śliwek 80 g żółtego sera wykałaczki Sposób wykonania: Boczek pokroić w słupki, ser w kostkę a śliwki sparzyć wrzątkiem. Następnie nawlekać na przemian wszystkie składniki na wykałaczki.
Tag: boczek
Listy
Wędzony boczek z warzywami
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 25 dag wędzonego boczku 20dag ziemniaków 20dag marchewek 10 dag fasoli szparagowej 2 jajka tymianek koperek sól pieprz słodka papryka ostra papryka oliwa z oliwek Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę dokładnie umyć, nie obierać. Przekroić na ćwiartki. Następnie oprószyć solą, pieprzem, paprykami, świeżym tymiankiem i polać oliwą. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 20…
Listy
Ryż z papryką
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 4 plastry boczku surowego 2 cebule 1 kg. papryki czerwonej 50 dag. pomidorów 25 dag. ryżu 250ml. soku pomidorowego 2 łyżeczki curry sól cukier Przygotowanie: Boczek podsmażyć i wyjąć z tłuszczu. Na tłuszcz włożyć pokrojoną w grubą kostkę cebulę, a gdy się podsmaży – dołożyć oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę…
Listy
Grillowane banany z boczkiem
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 4 banany 4 sztuki 4 plasterki wędzonego boczku sok z cytryny Przygotowanie: Banany dokładnie umyć, obrać, plasterki boczku, skropić sokiem z cytryny, każdy banan owinąć plasterkiem boczku, można spiąć wykałaczką, ułożyć na ruszcie lub na tackach. Grillować, tak aby boczek lekko się zrumienił. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad
Listy
Pieczony boczek z cebulą
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 8 cebul 8 szt. plasterków wędzonego boczku łyżka oleju kminek sól Przygotowanie: Cebulę obgotować przez 1 min. w osolonej wrzącej wodzie, osączyć, osuszyć. Plasterki boczku posypać z jednej strony kminkiem, położyć na każdym cebulkę, owinąć szczelnie boczkiem, spiąć wykałaczką, wbijając ją na sztorc, układać jeden obok drugiego w płaskim naczyniu wysmarowanym olejem. Wstawić do…