Składniki: 1 kg bobu 25 dkg konserwowej papryki 20 dkg wędzonego boczku ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Bób opłukać, zalać wrzącą wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem, pod koniec dodać sól, odcedzić. Boczek pokroić w paseczki i lekko podsmażyć. Paprykę drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć i…
Tag: boczek
Listy
Sałatka ziemniaczana z boczkiem i cebulką
by Sylwia Pawlikowska • • 0 Comments
Składniki: 5 ziemniaków 25 dag wędzonego boczku 2 cebule 6 ogórków kiszonych majonez jogurt naturalny Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie po czym je obrać i pokroić w kostkę. Boczek również pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. W między czasie cebulę posiekać a ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodając…
Listy
Szczupak pieczony z boczkiem
by Elżbieta Dębska • • 0 Comments
Składniki: 1 szczupak 250 g surowego boczku sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczonego i wypatroszonego szczupaka oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie owinąć go plasterkami boczku i przełożyć do naczynia żaroodpornego . Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
Listy
Pierogi z filetem z łososia i mięsem
by Regina • • 0 Comments
Listy
Pizza z boczkiem, warzywami i twarogiem
by Iza Kosmalska • • 0 Comments
Ciasto:
Składniki:
• 40 dag mąki
• 3 dag drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 1/2 łyżeczki soli
• 2 łyżki oliwy
• ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
Wykonanie:
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze.
Jednak ciasto to smakuje najlepiej, jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce. Proces ten powoduje, co prawda zwolnienie procesu pączkowania drożdży, ale nadaje ciastu bardziej wyraźny smak.