Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: boczek

Bób z konserwową papryką i wędzonym boczkiem- Iwony

Składniki: 1 kg bobu 25 dkg konserwowej papryki 20 dkg wędzonego  boczku ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Bób opłukać, zalać wrzącą wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem, pod koniec dodać sól, odcedzić. Boczek pokroić w paseczki i lekko podsmażyć. Paprykę drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć i…

Sałatka ziemniaczana z boczkiem i cebulką

Składniki:  5 ziemniaków  25 dag wędzonego boczku  2 cebule  6 ogórków kiszonych  majonez  jogurt naturalny Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie po czym je obrać i pokroić w kostkę. Boczek również pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. W między czasie cebulę posiekać a ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodając…

Pizza z boczkiem, warzywami i twarogiem

Ciasto:
Składniki:
• 40 dag mąki
• 3 dag drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 1/2 łyżeczki soli
• 2 łyżki oliwy
• ok. 1,5 szklanki ciepłej wody

Wykonanie:
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze.
Jednak ciasto to smakuje najlepiej, jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce. Proces ten powoduje, co prawda zwolnienie procesu pączkowania drożdży, ale nadaje ciastu bardziej wyraźny smak.