Składniki: 1 litr maślanki około 2 kg ziemniaków 1 czubata łyżka mąki żytniej 25 dkg wędzonego boczku 1 cebula 1 listek laurowy 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Zagotować litr wody, posolić. Obrać i umyć ziemniaki, pokroić w kostkę i włożyć do gorącej wody, dodać listek laurowy, ziele angielskie i gotować…
Tag: boczek
Listy
Zupa chlebowa Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Listy
Zupa z fasolki i ziemniaków
by Paulina Wałbrzych • • 0 Comments
Listy
Sałatka z ziemniaków z boczkiem
by Kina Wilk • • 0 Comments
Składniki: 750 g ziemniaków 1 ogórek 150 g wędzonego boczku 1 łyżka masła 100 ml majonezu sok z cytryny ½ pęczka natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę. Następnie boczek również pokroić w kostkę i przesmażyć go na rozgrzanym maśle. Całość polać majonezem i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem…
Listy
Fasolka Jaś z wędzonym boczkiem Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: ½ kg fasolki Jaś 2-3 ząbki czosnku 15 dkg wędzonego boczku sól, majeranek do smaku Sposób przyrządzenia: Fasolkę namoczyć w przegotowanej letniej wodzie na kilka godzin. Ugotować w wodzie w której się moczyła i pod koniec gotowania posolić. Miękką fasolkę odcedzić na sicie. Boczek pokroić w paseczki stopić. Czosnek obrać , rozetrzeć z niewielką…