Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: boczek

Spaghetti carbonara Franka

Wypróbuj przepis Franka na pyszny makaron carbonara. Aby go przyrządzić oprócz makaronu potrzebujesz: boczku, śmietany, czosnku i jajek. 
 

Składniki:

  • ½ op makaronu spaghetti
  • 20 dag wędzonego boczku 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek 
  • 2  jajka
  • 200 ml słodkiej śmietanki 
  • sól
  • pieprz
 

Zupa grochowa Kaśki

Poszukujesz nowych przepisów na zupy? Idealnie trafiłeś. Wypróbuj zupę grochową pomysłu Kaśki. Lista zakupów: groch, marchewka, ziemniaki, boczek i kiełbasa. 
 

Składniki:

  • 350 g grochu 
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka 
  • 30 dag kiełbasy
  • 15 dag chudego boczku 
  • 3 ziemniaki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • sól
  • pieprz
 

Spaghetti carbonara Beaty

Kolejna propozycja pychotki. pl na pyszne spaghetti. Aby przygotować ten przepis będziesz potrzebować: makaronu spaghetti, boczku, żółtek i śmietanki. 
 

Składniki:

  • 350 g makaronu spaghetti
  • 300 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 4 żółtka
  • 150 g wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 40 g żółtego sera
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
 

Grochówka Judyty

Kolejna propozycja na znakomitą zupę. Tym razem groch w roli głównej. Czyli przepis na pyszną grochówkę, Lista zakupów: groch, marchewka, pietruszka i boczek.  
 
Składniki:
  • 50 g grochu łuskanego
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1/4 korzenia selera
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 litry wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
 

Żurek na Wielkanoc Patryka

Wypróbuj przepis na  Wielkanocny żurek Patryka. Aby go przyrządzić potrzebujesz: boczku, kiełbasy, zakwasu, majeranku i śmietany. 
 

Składniki:

  • 200 g wędzonego boczku 
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 3 kawałki suszonych grzybów
  • 500 g białej kiełbasy 
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 litra wody
  • 500 ml zakwasu na żurek 
  • 1 łyżka suszony majeranku
  • 50ml słodkiej śmietany 30%
  • jajka do podania
  • koperek
  • sól
  • pieprz