Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grochówka Judyty

Kolejna propozycja na znakomitą zupę. Tym razem groch w roli głównej. Czyli przepis na pyszną grochówkę, Lista zakupów: groch, marchewka, pietruszka i boczek.  
 
Składniki:
  • 50 g grochu łuskanego
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1/4 korzenia selera
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 litry wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Groch zalać wodą i odstawić na całą noc.
    Następnego dnia wymienić wodę na świeżą.
    Dodać do grochu obraną marchewkę, pietruszkę, seler pokrojone w drobne kawałki.
    Wrzucić jeszcze listki laurowe oraz ziele angielskie.
    Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.
    W między czasie boczek pokroić w kostkę i stopić go na rozgrzanej patelni.
    Dodać do nich posiekaną cebulę oraz czosnek i razem przesmażyć.
    Gdy warzywa są już prawie miękkie dodać do nich boczek z cebulą i czosnkiem oraz obrane ziemniaki pokrojone w kostkę.
    Trzymać jeszcze chwilę na ogniu, aby ziemniaki doszły.
    Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *