Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: biszkopty

Letni tort z owocami

Otrzymamy bajecznie kolorowy letni torcik z owocami a kolory i smaki galaretek już zależą od naszej wyobraźni.

Składniki:
• biszkopty okrągłe 1 paczka
• serek waniliowy danio 4 sztuki te małe kubeczki
• brzoskwinie świeże 3 sztuki
• winogrona zielone bez pestek 2 garście
• galaretka zielona 2 sztuki – ja dałam agrestową
• galaretka czerwona 1 sztuka – dałam truskawkową
• galaretka żółta 1 sztuka – dałam cytrynową

Lekki torcik biszkoptowy

Składniki:

  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 4jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół kilograma nektarynek, brzoskwiń lub truskawek(mogą być z puszki)
  • 3 galaretki w smaku wybranego owocu
  • plus dodatkowo galaretka kwaskowata np agrestowa lub cytrynowa
  • mały jogurt w smaku wybranego owocu


Sposób przyrządzenia:

Jajka ubić z cukrem mikserem na białą puszystą masę. Powoli dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, aż do całkowitego wymieszania. Wylać na blachę i piec ok 10-12 minut(do czasu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek formy). Wyjąć, wystudzić.
Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu, poczekać aż będą stężeją. Owoce pokroić w kawałki i ułożyć na biszkopcie, zalać galaretkami. Ciasto włożyć do lodówki aż stężeje całkowicie. Galaretkę kwaskowatą również zrobić wg przepisu na opakowaniu ale nie czekać do całkowitego stężenia, gdy będzie półpłynna, dodać do niej mały jogurt i zmiksować na gładko. Wstawić do lodówki i gdy będzie gęsta(ale nie zsiądnięta) to wylać na ciasto. Włożyć całość do lodówki.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta przez Sylwia


Torcik z biszkoptów Sylwii

Składniki:

  • budyń waniliowy
  • 25dkg masła
  • 10 dkg cukru pudru
  • czekolada
  • 1/2 litra mleka
  • 2 opakowania biszkoptów
  • migdały ok 10dkg
  • 35ml rumu


Sposób przyrządzenia:

Budyń wymieszać z czterema łyżkami mleka, resztę mleka zagotować, dodać budyń, i mieszając zagotować, wystudzić. Na tortownicy ułożyć biszkopty, oblać rumem.
Utrzeć cukier puder z masłem, dodać przestudzony budyń i powoli ucierać. Cienką warstwą posmarować biszkopty. Rozłożyć kolejną warstwę biszkoptów, skropić rumem i dać krem. Czynność powtarzać do wykończenia składników, pamiętając by ostatnią warstwą był krem. Resztą rumu obtoczyć boki tortu. Kilka biszkoptów pokruszyć drobniutko, dodać startą czekoladę oraz część migdałów i posypać wierzch oraz boki. Przed podaniem zrobić na każdym kawałeczku kleksa z bitej śmietany i wbić w niego cały migdał.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta przez Sylwia

Pyszny biszkopt z kremem ananasowym

Składniki: Ciasto: 6 jaj 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki octu 4 czubate łyżki mąki krupczatki 4 łyżki płaskie cukru Krem: puszka ananasów galaretka ananasowa budyń waniliowy kostka margaryny np.Kasi Sposób przyrządzenia: Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać proszek i ocet. Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem. wymieszać delikatnie z żółtkami,…